Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Exodus kresťanov

.iva Mrvová .časopis .spoločnosť

Kresťania a mnohí ďalší príslušníci etnických a náboženských menšín na Blízkom východe sú mučení, znásilňovaní, stínaní, ukrižovaní a držaní v sexuálnom otroctve.

Prežije vôbec kresťanstvo na územiach, na ktorých sa zrodilo?

Koncom roka prichádzajú na miesta, na ktorých sa narodil Ježiš Kristus, desiatky tisíc pútnikov z celého sveta. Starobylý Betlehem sa stáva centrom osláv narodenia Pána. Pre pretrvávajúce konflikty medzi Palestínou a Izraelom sa ich však tento rok vybralo na púť podstatne menej. Mali strach.

Blízku betónovú hranicu oddeľujúcu Izrael a palestínsky Západný breh Jordánu na určitých častiach zahaľujú oblaky slzného plynu. Izraelskí vojaci ho používajú na boj proti mladým Palestínčanom, ktorí útočia ostrým kamením. Jedno z najsvätejších miest kresťanstva je súčasťou konfliktov, ktoré masívne sužujú blízkovýchodný región a presahujú i do ďalších arabských krajín. Koreňom nevraživosti je vierovyznanie aj snaha o politickú dominanciu. Medzi tými, ktorí na nepokoje doplácajú obzvlášť, sú kresťania.

radikálna nenávisť

Treba zdôrazniť, že najväčšie množstvo obetí vojny a terorizmu na Blízkom východe tvoria samotní moslimovia. Je to islam, ku ktorému sa v regióne jasne hlási drvivá väčšina populácie. Štiepenie na sunnitov a šiítov, ako ich ďalšie odnože, radikalizácia a náboženská neznášanlivosť sú jadrom eskalujúceho konfliktu. No ten sa dlhodobo dotýka aj prítomnej minority kresťanov.

Zreteľne sa to začalo v úvode minulého roka. Kým dovtedy šlo len o tiché a prehliadané volania o pomoc miestnych arcibiskupov a patriarchov, vo februári si rozmer násilia začalo uvedomovať i medzinárodné spoločenstvo. Svet najprv paralyzovalo video, na ktorom 21 egyptských kresťanov donútili islamskí militanti na pláži neďaleko Tripolisu pokľaknúť, aby ich následne na pokyn naraz popravili.

V apríli boli z tej istej oblasti zverejnené ďalšie zábery. Skončili sa streľbou do zátylku a smrťou 30 kresťanov z Etiópie. Krátko predtým sme boli svedkami masakra na univerzite v Keni, kde útočníci rukojemníkov najprv rozdelili na moslimov a kresťanov, tých prvých neskôr prepustili. Po celodennej streľbe a terore prišlo o život 148 ľudí. Prevažnú časť z nich tvorili študenti univerzity, ktorí sa hlásili ku kresťanstvu.

„Keď vidíme, ako je v týchto dňoch mnoho našich bratov a sestier na Blízkom východe, ako aj inde vo svete, prenasledovaných, a ako umierajú pre svoju vieru v Ježiša, sme zdesení,“ povedal v lete počas návštevy Južnej Ameriky pápež František.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite