Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hudba recenzie

.časopis .hudba

COLIN MELOY
COLIN MELOY SINGS LIVE!
ROUGH TRADE/WEGART
„Ahoj, dobrý večer, ako sa máte? Volám sa Colin, vďaka, že ste prišli,“ ozve sa songwriter na úvod sólovej živej nahrávky a spustí. Nielen svoje pesničky, ale aj svojsky prerobené od takých The Smiths či Fleetwood Mac. Covery však zapracúva do vlastných vecí, a tak sa napríklad Morrisseyho óda Ask rozlieha v pomalej Meloyovej California One. Dôležitou informáciou je, že Colin Meloy je frontman amerických pesničkárov The Decemberists a toto je kolekcia ich pesničiek, zozbieraná z niekoľkých koncertov. Na španielke zahrá hity ako We Both Go Down Together, On The Bus Mall alebo skvelú pieseň The Engine Driver a aj keď bez kapely, vie vytvoriť jedinečnú koncertnú atmosféru. Siaha aj po dosiaľ nevydaných nahrávkach či starinách svojej predošlej kapely Tarkio. Album pre fanúšikov The Decemberists, ako aj všetkých priaznivcov nového folku-nefolku.
●●●●○
.matej Lauko


MARTINA SCHINDLEROVÁ
ČO SA TO TU DEJE!
ZÁVODSKÝ
Oskar Rózsa, laickou i odbornou verejnosťou nekriticky obdivovaný umelec, predvádza v úlohe producenta popu jedno zakopnutie za druhým. Po prepadákoch ako Peter Konček a Miko Hladký predstavuje s Martinou Schindlerovou album, ktorý nepreskočí ani prízemnú latku vkusu hudobných dramaturgov či obetí ich obskúrnych prieskumov úrovne „hitovosti“ v tuzemských komerčných rádiách. Znôška šokujúco staromódnych aranžmánov ako z praveku slovenskej populárnej hudby pocukrovaná melódiami evokujúcimi najgýčovejšie momenty muzikálov Novej scény — to naozaj nie je to, čo by poslucháč očakával od tohto, naoko zaujímavého projektu. Za zmienku stojí iba zopár vkusne „nadžezlých“ basgitarových liniek, žiaľ, utopených v suchom zvukovom obale. Ako lákadlo na desiatky ďalších chlebíčkových akcií slovenskej smotánky by to však mohlo stačiť. Išlo vlastne o niečo viac?
●○○○○
.rudolf Rus


LINDSEY BUCKINGHAM
LIVE AT THE BASS PERFORMANCE HALL
WARNER
Spevák a gitarista Lindsey Buckingham, okrem toho, že je ústrednou postavou skupiny Fleetwood Mac v druhej, post-greenovskej etape jej existencie, vydáva albumy aj ako sólový umelec. Pesničky na pódiu spája spoločný štýl, ale nezlievajú sa do jednej kaše, ako sa to zaslúžilým umelcom neraz stáva. Koncert začína Lindsey iba sám s gitarou a pesničkami zo svojho sólového repertoára vrátane posledného albumu Under The Skin. Ako pesničkár je spočiatku omnoho intímnejší a osobnejší, no silnou zbraňou jeho interpretácie je schopnosť svoje kompozície vygradovať a napätie v nich vyšraubovať až na hranicu únosnosti. Na uvoľnenie a posilnenie pocitu spolupatričnosti potom dobre poslúžia známe hity z obdobia LP Rumours. A nechýba ani kapela. Buckinghama doprevádza trojica hudobníkov, ktorí boli počas turné roku 2003 pódiovou podporou Fleetwood Mac.
●●●●○
.martin Chrobák


JOEL HARRISON
THE WHEEL
INTUITION/DIVYD
Pre mnohých je džez synonymom spontánne slobodnej a dravej hudby. Funkcie racionálneho a prísne štruktúrovaného ostávajú zväčša v tieni jeho živočíšnosti. Pokusy o prepojenie „hlavy so srdcom“ sledujeme v hudobných dejinách od počiatku, aj keď zriedkakedy pôsobia aspoň trochu prirodzene. Podobne dopadá aj experiment amerického gitaristu Joela Harrisona fúzujúci džezové kvinteto s klasickým sláčikovým kvartetom na pôde päťčasťovej suity The Wheel. Vedenie sláčikových nástrojov v úvodnej časti American Farewell prezrádza inšpiráciu ľudovou hudbou z Apalačských hôr, postupným nabaľovaním jednotlivých inštrumentov aj rytmických hodnôt sa Harrisonova hudobná vízia zintenzívňuje, aby neskôr – aj napriek príležitostným improvizačným plochám – spela k momentom s prísne panujúcim ráciom. Vozom s piatimi kolesami to však zriedkakedy funguje prirodzene.
●●○○○
.peter Motyčka


MÖTLEY CRÜE
SAINTS OF LOS ANGELES
MÖTLEY
Osem rokov sa čakalo na nových Mötley Crüe. Niežeby medzitým o glamových hriešnikoch z L.A. nebolo počuť – na to sú až priveľkí excentrici a šikovní mediálni stratégovia. Napríklad navrátilec Tommy Lee sa popri potýčkach so zákonom stihol venovať reality show, fušovať do rapu a elektroniky a napísať autobiografiu (Tommyland). Životopisnú knihu (The Heroin Diaries) si napísal a zhudobnil aj Nikki Sixx. A aby tej literatúry nebolo málo, autobiografia (The Dirt) vyšla aj o celej kapele a budúci rok má mať premiéru jej filmová verzia (Christopher Walken vraj bude hrať Ozzyho Osbourna!). „Pestrá cháska“ má pestrú minulosť, ktorá jej teraz slúži ako najväčší zdroj inšpirácie. Staré príbehy, v ktorých členovia Mötley Crüe ledva ušli hrobárovi z lopaty, vdýchli do kapely nový život a najmä v špinavších, „punkovejších“ skladbách znejú skoro ako zamlada.
●●●○○
.vladislav Gális


TINA
CHILLIN + TINA
EMI (2 CD)
Ktovie, aký osud by mala Tina, keby sa narodila v Amerike? Stratila či nestratila by sa v mori rovnako hlasovo vybavených a exoticky pôsobiacich speváčok? Ale takéto úvahy sú len teoretické – Tina žije tu a v domácej konkurencii je kráľovnou novodobého RnB. A tak si ju obchádza aj vydavateľstvo a pred vydaním tretieho albumu pripravilo reedíciu jej prelomovej nahrávky Chillin (2006) a dnes už ťažko zohnateľného debutu Tina (2004), doplneného o nevydané skladby. Spoločné vydanie zvádza na porovnávanie a už na prvé počutie je jasný vývoj — na prvom albume sa RnB viac prelínalo s prvkami hip-hopu, na druhom Tina spieva o kus istejšie. O obidvoch nahrávkach však platí, že hudobné nápady, aranžmány či zvuk sú profesionálne, ale v tomto žánri ničím výnimočné. Najväčšou devízou Tininých albumov je jej spev a ten má ešte stále nevyužitý potenciál.
●●●○○
.vladislav Gális
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite