Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď sa zo štátu stane iba územie

.anton Vydra .časopis .literatúra

V koncoročnej knižnej ankete .týždňa bola Čierna zem Timothyho Snydera často spomínaným titulom. Je to kniha, ktorá hovorí veľa o minulosti, ...

... no takisto nám pripomína, aby sme nezabudli, čím a kým sme a môžeme byť i dnes.

Anglický filozof Thomas Hobbes definoval prirodzený stav ako situáciu, v ktorej ešte neplatia nijaké zákony, v ktorej neexistuje štát ani občianstvo. Vtedy má každý jednotlivec jedno zvrchované právo: zabiť toho druhého. No a v tomto je obsiahnutý aj základ argumentu Snyderovej knihy: tam, kde rozvrátime nejakú krajinu, jej politické a sociálne prostredie, inštitúcie, zákonný poriadok, všade tam sa naruší, dokonca úplne zruší aj základná rovnica človek = občan. Kde niet občanov, tam viac niet ani ľudí. A čo nie je ľudské, to možno nemilosrdne vyzabíjať. Toto je hitlerizmus, ktorý v nás podľa Snydera hlodá dodnes a hoci nie je výslovne aktivizovaný, kedykoľvek sa v nás môže spustiť. Stačí len, aby sme pocítili nedostatok, aby vzrástla potreba o záchranu života, aby prevážil pocit ohrozenia (čímkoľvek a kýmkoľvek).

hitlerovský fašizmus

Slovo fašizmus je odvodené od slova fasces, ktoré označovalo zväzok prútov. Jediný prút je slabý a ľahko ho možno zlomiť, no zväzok prútov drží pevne pokope. Hitlerizmus sám je podobným zväzkom pseudofilozofických a pseudovedeckých úvah, previazaných utkvelou ideologickou predstavou. Tá spočíva v biologickej interpretácii politického sveta. Zaiste, biologická interpretácia politického diania nie je typická iba pre fašistickú ideológiu. Vstúpila do nášho každodenného jazyka tak veľmi, že si už ani neuvedomujeme, ako často sa vyjadrujeme o sociálnych javoch biomedicínskym slovníkom: chorá spoločnosť, choré zákony a tak ďalej.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite