Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .udalosti

Fico v letnej akciiRobert Fico sa minulý týždeň predviedol opäť ako akčný premiér. Požiadal šéfa SNS Slotu, aby vymenil „esenesáckeho“ ministra životného prostredia Jaroslava Izáka.

Fico v letnej akcii
Robert Fico sa minulý týždeň predviedol opäť ako akčný premiér. Požiadal šéfa SNS Slotu, aby vymenil „esenesáckeho“ ministra životného prostredia Jaroslava Izáka. A Ján Slota bez dlhšieho váhania a bez reptania súhlasil. Dôvodom malo byť rozdávanie dotácií niektorým súkromným osobám z Environmentálneho fondu. Náš časopis už v máji (21/2008 v článku Zo štátneho krv netečie) ako prvý informoval, že envirofond, ktorý má pomáhať odstraňovať ekologické záťaže a škody, rozdáva dotácie súkromným osobám. Úspešnými žiadateľmi boli najmä Izákovi straníci a projekty z okresu Prievidza, odkiaľ Izák pochádza. Ako sme vtedy uviedli, ministerstvo odkleplo dotáciu 600-tisíc  korún na osadenie slnečných kolektorov a tepelného čerpadla v rodinnom dome poslancovi za SNS Jozefovi Ďuračkovi. Rovnako obišiel aj generálny riaditeľ Lesov SR Jozef Minďáš (nominant HZDS). Opísali sme aj to, ako fond dáva peniaze na zvláštne publikácie (napríklad 2,2 milióna na projekt Kde ešte tancujú vodné víly na Slovensku) alebo na relácie STV. Ministerstvo vtedy pre .týždeň uviedlo, že „štatút fondu umožňuje prideľovať dotácie aj súkromným osobám“. Odvtedy sa nič neudialo. Minulý pondelok o Minďášovi a Ďuračkovi ako o novinke písal denník Pravda, ktorý pripojil aj novú informáciu o podnikateľovi Miroslavovi Zedekovi (kandidoval ako poslanec za SNS a Smer v Handlovej), ktorý získal 457-tisíc korún na tepelné čerpadlo v rodinnom dome. Fico následne vystúpil na tlačovke a vyhlásil, že „v niektorých prípadoch boli dotácie poskytnuté síce v súlade so zákonom, ale v rozpore s etickými pravidlami“ a poslal Izáka preč. Je otázka, prečo Fico zatočil s Izákom tak radikálne, keď sa krátko predtým zastal s plnou váhou ministra spravodlivosti Harabina v oveľa horšej kauze. Keďže premiér si bol asi vedomý toho, že novinári budú vyťahovať ďalšie ukážky protekcie na envirofonde (ako v tom pokračoval denník Pravda), mal dôvod zakročiť – vládnemu imidžu do oči bijúce rozdávačky a` la Izák neprospievali. Komentátor Pravdy Dag Daniš špekuloval nad iným motívom: Slota sa vraj na Izáka, ktorý sledoval vlastné obchodné záujmy, viackrát rozčúlil, a tak spolu s Ficom využili vhodnú zámienku na odstrel...
.mh

Drahší plyn
SPP plánuje pre drahšie ruské dodávky od októbra zvýšiť ceny zemného plynu pre domácnosti až o 17 alebo 28 percent, zistil denník Pravda. Plynári sa podľa tohto zdroja ešte nerozhodli, ktorý návrh pošlú regulačnému úradu (ÚRSO) na schválenie. Ťažké to budú mať všetci: vláda, ktorá z cien surovín urobila otázku svojej prestíže, regulátor a asi aj domácnosti.
.rži

Cenová hystéria
Ak niekto ešte nemal strach, že euro prinesie zdražovanie, vládna kampaň mu ho dodá, pretože sa venuje takmer výlučne tejto téme. Najnovšie predstavila projekt „čiernej listiny“ s obchodníkmi, ktorí euro zneužijú na zdražovanie, a médiá by o nich mali informovať. Ako správne postrehli novinári zo SME, pri súčasnom práve na odpoveď sa do toho nikto príliš hrnúť nebude.
.rži

Do kopca a späť
Pretekár a prezident SR Ivan Gašparovič vetoval cestný zákon. Gašparovič v odôvodnení tvrdil, že nie sú jasne upravené pravidlá vykonávania skúšok na získanie vodičského preukazu. Zároveň upozornil, že predloha neurčuje policajtovi termín vydania potvrdenia napríklad o zadržaní dokladov od vozidla. Očakáva sa, že parlament veto prelomí a zákon začne platiť od októbra.
.tg

Nový hovorca?
Braňo Ondruš, moderátor TV JOJ, sa zrejme vracia do politiky, v ktorej už raz pôsobil. „Áno, plánujem odísť z televízie, ale zatiaľ je všetko v štádiu riešenia a vybavovania," potvrdil na stránke JOJ. Možno vystrieda hovorkyňu premiéra Silviu Glendovú, špekulovalo sa aj o poste primátora Stupavy. Ondruš bol pravidelným prispievateľom týždenníka Slovo, kde pod pseudonymom kritizoval aj Ficovu vládu.
.eč

Vo väzbe
Údajní vrahovia Daniela Tupého nepôjdu zatiaľ na slobodu. Súd sa stotožnil s návrhom prokuratúry, že dôvody ich väzby stále trvajú. Väzba sa im predĺžila do 26. októbra, aby bolo možné vykonať potrebné vyšetrovacie úkony. Ide najmä o vypočutie svedkov. Obvinení v tejto kauze sú siedmi mladí muži, Richard H. je obvinený z trestného činu vraždy. Daniela Tupého dobodali v novembri 2005.
.eč

Záplavy
Júl priniesol silné zrážky a povodne. Postihnutý bol najmä východ Slovenska. Škody na majetkoch pôjdu do desiatok miliónov, o život prišli aj dvaja ľudia. Starostovia postihnutých obcí sú presvedčení, že mnohým škodám sa dalo zabrániť, keby do obcí prišli včas ťažké mechanizmy. Niekde sa dočkali skôr premiéra Fica a ministra Kaliňáka ako potrebnej techniky. Pre obyvateľov tejto krajiny je to poučenie: radšej šikovného starostu ako starostlivého premiéra.
.eč



Ivan Bernátek
Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Ivan Bernátek je zrejme nenahraditeľný. Hoci mal z funkcie odísť už k 1. augustu, ministerka práce zatiaľ nezverejnila meno jeho nástupcu. Podľa predsedu sociálneho výboru parlamentu sa Bernátkovým nástupcom stane nominant Smeru.

Peter Velits
Slovenský cyklista podal fantastický výkon. V 17. etape Tour de France unikol pelotónu a šliapal takmer 200 kilometrov na prvom mieste. Hádam je to pre neho aspoň malá satisfakcia, keďže ho pred tromi týždňami vedenie slovenských cyklistov vyšachovalo z olympijských hier. 

Andrej Ďurkovský
Hoci sa bratislavský primátor pokúsil o priamu demokraciu, keď dal ľudu možnosť zvoliť si, ktorý variant obnovy Starého mosta sa mu najviac pozdáva, nie je to asi najlepší nápad, ako skrášliť mesto. Pripomína to skôr akúsi promo akciu pre pána primátora.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite