Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Myš nesmie zomrieť!

.elena Akácsová .časopis .komentáre

Čím katastrofickejšia správa, tým viac agentúr a médií ju preberie.

Čím katastrofickejšia správa, tým viac agentúr a médií ju preberie.
Všetkých technofóbov, ktorí si ledva zvykli na používanie počítačov, musela minulý týždeň vystrašiť správa, že renomovaná prieskumná agentúra Gartner vyskúmala a ústami svojho analytika Steva Prentica pre BBC povedala, že behom troch až piatich rokov zmizne z našich pracovných stolov počítačová myš.
Keďže myš vlastne simuluje náš pohyb po obrazovke, nahradia ju dotykové obrazovky alebo zariadenia, ktoré dokážu snímať náš pohyb bezdotykovo – teda napríklad kamera snímajúca naše gestá či výrazy tváre. Ilustračný obrázok s popisom významu rôznych gest – akejsi počítačovej znakovej reči, ktorý som pri jednom článku na túto tému našla, musel technofóbov vystrašiť ešte viac.

K záveru, prečo sa táto „generačná“ výmena zariadení vôbec udeje, dospeli experti tak, že pri obsluhe domácich zariadení či pri hraní hier myš nie je najideálnejším nástrojom na používanie. No a ľudia si vraj návyky z domu a voľného času prenášajú skôr či neskôr do práce.
Predstava, ako gestikulujem v práci pred svojím počítačom, alebo ako celý deň capkám prstom po svojej obrazovke, a potom ju každú chvíľku leštím okenou, je pre mňa nielen absurdná, ale aj fyzicky únavná. Pripomína mi to všetky tie sci-fi filmy spred viac ako desiatich rokov, ktoré nám názorne predvádzali, ako aj my budeme mať na rukách špeciálne rukavice a na očiach špeciálne okuliare a budeme sa „fyzicky“ prehrabovať v trojrozmerných databázach, ako Tom Cruise v Mission Impossible. Aké slušivé! Aké praktické! Impossible.

Našťastie pre nás technofóbov k tejto odvážnej prognóze sú skeptickí i mnohí odborníci. Pravda, to ešte nemusí nič zaručovať, stačí si spomenúť na skeptické vyjadrenia odborníkov na adresu SMS ako niečoho, čo sa popri telefonovaní nikdy nemôže ujať, lebo je to nepraktické. Ale tak, ako popri SMS-kách telefonovanie celkom nezaniklo, dokonca sa do módy vracajú vytáčacie telefóny ako prídavné zariadenie k notebooku či mobilu, tak aj myš len tak ľahko nevymrie. Veď je to predsa húževnatý živočích.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite