Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čechoslovák radí Belgičanom

.luboš Palata .časopis .komentáre

Belgicko už zase nemá vládu. Belgicko už vlastne nie je, hovorí mnoho ľudí, ktorí tam žijú. A pretože tam vďaka Bruselu, sídlu NATO a „hlavnému mestu Európskej únie“ žijú ľudia z celej Európy, hovorí to skoro celá Európa.

Belgicko už zase nemá vládu. Belgicko už vlastne nie je, hovorí mnoho ľudí, ktorí tam žijú. A pretože tam vďaka Bruselu, sídlu NATO a „hlavnému mestu Európskej únie“ žijú ľudia z celej Európy, hovorí to skoro celá Európa.
Český prezident Václav Klaus Belgičanom, vlastne Flámom a Valónom, poradil, nech sa buď rýchlo dohodnú, alebo rýchlo rozídu. A to nie tak nejako napoly, ale nadobro.
Václav Klaus dáva za príklad česko-slovenský rozvod, ktorý dopadol dobre. Ja si však dnes myslím, že dopadol dobre preto, že sa vôbec nemusel uskutočniť. A že to bola tá unáhlenosť, buď sa hneď dohodneme, alebo pôjdeme od seba, ktorá Československo zničila. Čas ukázal, že si tým rozvodom ani Česi, ani Slováci nepomohli.
Čechov nečakal žiadny hospodársky zázrak, na ktorý si mysleli, keď si hovorili, že teraz nebudú musieť doplácať na Slovákov, a nikto im nebude brániť v ich liberálnej ekonomickej reforme. Nečakala ich ani tá poriadna hospodárska reforma, prišla len doba tunelovacia a prešľapovacia, ktorá sa skončila ekonomickou krízou. Keď sa dnes porovnajú hospodárske výsledky Česka a Slovenska, vyplýva z nich jednoznačne, že celých vyše pätnásť rokov Slovensko Česko doháňa. A ani Slovensko si nepomohlo. Prežilo si šesť rokov „mečiarizmu“ a teraz sa ocitlo vo „ficizme“, čo je len o trochu civilizovanejšia forma kombinácie provinčnosti, nacionalizmu a komunistického pohľadu na svet.
Bez Československa stratili Česi a Slováci svoju váhu kľúčového stredoeurópskeho štátu a upadli na význame – v českom prípade na úroveň Grécka, v slovenskom na úroveň Cypru. Desať rokov pred spoločným vstupom do Európskej únie bol československý „zamatový rozvod“ z historického hľadiska vlastne trapasom, ktorý budú historici len ťažko vysvetľovať. Teda, ak Európska únia čoskoro nezanikne.
V prípade, že by sa tak stalo, trúfam si tvrdiť, že sa veľmi rýchlo objaví potreba obnovenia Československa alebo nejakej stredoeurópskej federácie. A trúfam si tvrdiť, že bez Európskej únie by sa zase obnovilo aj Belgicko, ak by sa náhodou rozpadlo.
Ale nerozpadne sa. Uprostred krajiny je nerozdeliteľný Brusel, Belgicko má kráľa a nemá Klausa a Mečiara. Belgičania, držím vám palce. Napokon, tak ako celá Európa.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite