Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

49 dobrých priateľov

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Stačí položiť pár správnych otázok, úprimne na ne odpovedať a z celkom neznámych ľudí sa počas hodiny stanú priatelia.

To dokázal v experimente už pred 20 rokmi psychológ Arthur Aron. My to v praxi v rubrike Sedem cností a nerestí potvrdzujeme už piaty rok.

Aj tento rok sme v dvojčlennej lifestylovej úderke, zloženej z fotografa Borisa Németha a mňa, spovedali naše osobnosti podľa rôznych rebríčkov, držiteľov významných domácich a zahraničných ocenení vo svojich fachoch, vtipnej Ig Nobelovej ceny i závažného prezidentského rádu. Spolu 33 mužov a 16 žien. Zemianskeho, šľachtického i plebejského rodu.

Boli to hudobníci, výtvarníci, ľudia z tretieho sektora, divadelníci, filmári, vedci, básnici, spisovatelia a publicisti, záchranári, učitelia, sociologičky, etnonologička, architekt a rehoľníčka. Takí, čo radi jedia i takí, čo jedia, lebo jesť sa musí, traja paleo, dvaja etickí vegetariáni. Dvaja nepijú, lebo im nechutí, dvom aj chutí, ale dali si pauzu. Hráči online pokru aj všetkým možných športov a úrovní od amatérskej až po poloprofesionálnu plus jeden ironman. Plus bouldering, freediving, geocashing, šach, petang, tarot, vesmír, kótovanie, fotenie, záhradkárčenie na rôznych plochách od dvoch kvetináčov po veľké záhrady. Ľudia nebojácni i ľudia s pestrou paletou fóbií a strachov, od operencov a pavúkov cez káble, kolotoče, úrady a banky až po zimu, hlad a globálne otepľovanie. Tu je rekapitulácia roku 2015.

Daniel Majling

Neštýlový plavec, vášnivý hokejový fanúšik, striedmy luterán, gitarista budúcich kapiel Too religious for pornstar a Naughty pudingers, autor komiksu Rudo a tiež dramatik (Láskavé bohyne, Bál, Nevesta hôl) a dramaturg SND. Osobnosť roka 2014 podľa našej redakcie.

Valerij Kupka

Básnik, záhradkár anarchista, ktorý sadí vyhodené stromy a jedlo je len preto, že sa musí. Chcel byť letcom, stal sa rusistom, básnikom a prekladateľom, píše pre .týždeň. Má strach z davu, preto stojí na chodníku, aby veci videl z inej prespektívy a nenechal sa zmanipulovať.

Pavol Šajgalík

Nový predseda SAV nám vysvetlil, že keramika je vážna, priam vesmírna veda, nie jeho ľudovoumelecký koníček. Vysvetlil tiež výhody hrania basketbalu a bývania na maďarskom vidieku pre zdravie – telesné i duševné, nevýhody analytického myslenia pri nevedeckých rozhovoroch a nakupovaní.

Lukáš Brutovský

Divadelný režisér (Maryša, česká inscenácia roka 2014) a umelecký šéf SKD v Martine spieval v puberte v blackmetalovej kapele textov recepty na koláče. Podľa krčiem spoznáva energiu miest, z taniera nedá nikomu odjesť, v divadle si sadá pre istotu na kraj.

Helena Woleková

Rad od prezidenta Kisku je u nej v správnych rukách. Prvá porevolučná slovenská ministerka, zakladateľka nadácie SOCIA by si mohla užívať dôchodok a plakať nad ťažkou chorobou, ale ona nestráca humor, pobehuje po svete, lezie na päťtisícovky a svojou aktivitou nedáva spať úradníkom.

Pavol „Lyrik“ Remiaš

Textár a raper nefajčí a neje mäso z presvedčenia, aj keď mu oboje vonia. Bojuje s vlastným kreténizmom, nebojuje s pýchou, tá ho len bolí. S Benem tvorí Modré hory a chodí s ním na pivo. So superkapelou Zlokot (Slowakische genius) sa medzitým rozišiel a spolu si zahrali až na Koncerte pre Juraja.

Samo Smetana

Hudobný redaktor, frontman Bandy, najúspešnejšej slovenskej kapely v zahraničných rebríčkoch, rád bežkuje a pritom sa venuje duchovno-športovej disciplíne, ktorú sám vymyslel – kótovanie. V krajine hľadá miesta, ktoré majú vnútornú silu a s nimi sa harmonizuje.

Viliam Dobiáš

Záchranár a prezident SČK odporúča na bolesti chrbta schudnúť, na bolesti hlavy piť vodu, namiesto behania sex a na strach zo smrti robiť niečo užitočné. Napriek chorobe so zlou prognózou ho uštipačný humor prenášaný s kamennou tvárou stále neopúšťa.

Oliver Kleinert

Architekt mal v detstve rád dinosaury, dodnes rád robí veľké a komplikované projekty. Neznáša rebríky. Hrá šach, ale rád prichádza na riešenia sám. Štve ho, že na Slovensku nestačí robiť veci dobre, ale ešte to tu nevzdal. Veľa času venuje projektom podporujúcim dizajn a lokálnu kreatívu (Kontakt, ŠAFKO, The Most).

Darina Abrahámová

Dramaturgička (SND) a herečka (GunaGU) miluje etnošperky a etnošaty, je chronicky optimistická a veselá, napriek tomu, že má občas zlé sny. Páčilo by sa jej žiť v divadelnom kibuci, spoločne vychovávať deti a opatrovať starých, asi preto, že to nikdy nevyskúšala.

Miro Remo

Dokumentarista (celovečerný debut Comeback z väznice v Ilave) keď má strach žartuje, keď je naštvaný, smiech ho prejde. Vrchol pýchy už zažil, keď sa na jeho film Arsy-Versy zosypali ceny, odvtedy to s ňou ide dole vodou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite