Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Tri nové tváre

.michal Magušin .časopis .téma

Na politických kandidátkach do marcových volieb je veľa nových mien. Vybrali sme z nich troch ľudí, ktorých považujeme za zaujímavých, lebo majú za sebou nejaký príbeh.

do parlamentu môžu priniesť, ak budú zvolení, nové nápady, energiu či hodnotový prístup.

marek Michalčík: Evolucionár KDH

KDH sa opäť nadýchlo k dvojcifernej méte. Stabilná osmička nestačí a sebareflexia vnútri hnutia zafungovala dostatočne na to, aby sa na kandidátku dostali známe nestranícke osobnosti. A tak sa medzi Brocku so silnou trnavskou podporou, Hrušovského s Abrhanom s nitrianskym pozadím či novopečenú dvojku kandidátky Miroslavu Szitovú dostali aj novici. Pozornosť budí napríklad Marián Čaučík, známa to postava z kresťanských, charitatívnych či misijných kruhov. Kandiduje na 40. mieste. Väčšie šance na parlament však má širokej verejnosti ešte známejšia tvár: Marek Michalčík.

Michalčík vedie svoju kampaň z preplnenej kancelárie neziskovky Kanet, nad ktorou drží ochrannú ruku Konferencia biskupov Sloven­ska. Práve dlhoročné pro-life aktivity, zavŕšené dvoma veľkými pochodmi za život, vyniesli Mareka Michalčíka k reálnej šanci vstúpiť do veľkej politiky: s číslom 19 na kandidátke KDH.

Slušne a pokojne pôsobiaci, hlboko veriaci katolík, ženatý, otec troch detí. Má síce mierne bohémsky imidž, ale inak je to skôr plachý nekonfrontačný muž, ktorý nie je ani veľkým rétorom a je ťažké si predstaviť ho ako tvrdého opozičného politika. Keby ste ho videli v televíznej debate, dynamika diskusie by sa zrejme príliš nezvýšila. Hoci ide z neho tichá sila, zrejme aj preto, že niečo významné dosiahol: bol jedným z hlavných ľudí pochodov za život, ktoré pritiahli do ulíc desiatky tisíc ľudí. KDH pochopilo, že to treba využiť. „Aktivisti ako Marek Michalčík, Eva Grey, Maroš Čaučík, alebo Tomáš Kováčik svojou prítomnosťou na kandidátke potvrdzujú, že KDH je stranou založenou na kresťanských hodnotách a vďaka tomu môže priniesť do politiky nielen expertný, ale aj hodnotový rozmer,“ hovorí europoslankyňa Anna Záborská. No vôbec nie je vylúčené, že týchto aktivistov neambiciózne stranícke prostredie stiahne do bežnej prevádzky bez veľkých ambícií a cieľov.

Michalčíkovi spolupracovníci ho pokladajú za systematického človeka, ktorý si vytýči ciele a napĺňa ich. On sám tvrdí, že politika nebola jasná súčasť jeho plánov. Dostal však ponuku, ktorá sa len tak neodmieta: miesto v prvej dvadsiatke na kandidátke hnutia, ktoré mu je hodnotovo najbližšie. Zobral si týždeň na rozhodnutie. Riešil pri tom dva problémy: či jeho vstup do politiky nepoškodí pro-life hnutiu – keďže politika sa vníma ako špinavá záležitosť – a aký to bude mať vplyv na jeho rodinu. „Zhodnotil som, že neziskový sektor je v otázke ochrany života v lepšej kondícii ako politika. Je zdravý, má potenciál, ukazujú sa noví, mladí lídri,“ zdôvodňuje. „A keďže deti už nie sú úplne malé, s manželkou sme zvážili, že to ako rodina zvládneme.“

V kampani, ktorá sa občas mení na politický happening, je Michalčík tak trochu outsider. Hlinov či Matovičov štýl mu až tak nesedí. No aj ľudia, ktorí s ním spolupracovali, tvrdia, že by sa mu zišla väčšia schopnosť motivovať ľudí a v konfliktnej situácii jasne zaujať postoj. Podobne ako Veronika Remišová a Martin Dubéci, aj Michalčík by chcel do politiky priniesť viac racionálnej diskusie založenej na faktoch. Bude to však stačiť? Ak sa ukáže, že jeho hlas vyznieva úplne naprázdno, nebude to viesť k rezignácii či správaniu s vyššou mierou pragmatizmu? „Idem do toho s tým, že som krehký človek. Poprosil som najbližších, aby boli mojimi policajtmi. Manželke a jednému priateľovi som povedal: keď uvidíte, že začínam blbnúť, dajte mi to čo najskôr vedieť. Pomôžte mi.“ Problémom Michalčíka po prípadnom zvolení môže byť aj to, že je špecializovaný len na jednu tému. Je však odhodlaný nezostať len v pro-life tieni: „Znamená to aj životný postoj: mať rád ľudí. Mám blízko k rodinným a kultúrnym témam. A vyštudoval som manažment, nemienim sa 365 dní v roku venovať len ochrane života.“

Marek Michalčík do radov KDH zapadá aj v pripúšťaní povolebnej spolupráce so Smerom. Vie si ju predstaviť, aj keď to podľa neho závisí od mnohých faktorov. Na vládnej strane mu však prekáža jej beztvárny oportunizmus. „Je to strana bez názoru. Čaká na poryv vetra, až potom si ho urobí. So všetkými ostatnými viem aspoň približne, na čom som. Pri nich nie.“ Má názor na utečeneckú krízu? Je za zlatý stred medzi bezvýhradným prijímaním a úplným odmietnutím utečencov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite