Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nepochopená menová politika

.ján Tóth .časopis .týždeň v ekonomike

Nedávno som sa zúčastnil na konferencii Budúcnosť peňazí, kde som si vypočul kritický prejav autora ekonomickej transformácie Václava Klausa. Hovoril o súčasnej menovej politike.

Nedávno mi aj jeden z najlepších ekonómov na Slovensku argumentoval, že negatívne úroky môžu podkopať základ kapitalistickej spoločnosti ako takej. Začínam mať preto pocit, že niektoré ekonomické javy sú viacerými dobrými, najmä staršími ekonómami možno nie celkom pochopené.
Jednoduchý argument o hyperinflácii ako dôsledku tlačenia peňazí sa napríklad ukázal rokmi ako málo podložený, no napriek tomu sa opakovane vracia. A pritom celková peňažná masa nerastie až tak rýchlo, pretože bankový sektor je stále primrznutý.
Podobne môžu ľudia podliehať „peňažnej ilúzii“. Nárasty platov alebo výnosy z úspor sa pokladajú za reálne bez ohľadu na infláciu. Menej nás naštve, ak náš plat stúpne o 5 percent pri 7-percentnej inflácii, ako keby mal plat poklesnúť o 1 percento pri stabilite cien.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite