Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti Svet

.časopis .týždeň vo svete

Zauditované
Česká Čunkiáda má za sebou ďalšiu významnú etapu, ktorú začal už v máji minister zahraničných vecí a nominant koaličnej Strany zelených Karel Schwarzenberg. Knieža sa v tom čase pohrozilo, že ak sa preukáže, že podpredseda vlády a predseda Kresťanských demokratov Jiří Čunek prijal polmiliónový úplatok, odíde z vlády. Dnes sa zdá, že vo vláde zostáva. Čunkova finančná minulosť je však stále otázna.
Celá kauza sa začala v novembri 2006. Krátko po českých voľbách, ešte počas existencie prvej Topolánkovej vlády, začala polícia (vtedy ešte senátora) Čunka podozrievať z toho, že ešte ako starosta Vsetína prevzal vo februári 2002 od firmy H&B Real polmiliónový úplatok za predaj väčšinového podielu mesta vo firme Vsetínske byty. Vo februári Senát zbavil (vtedy už člena vlády) Čunka imunity a polícia člena vlády obvinila. Koncom apríla 2007 polícia vyšetrovanie Čunkovej kauzy uzavrela, Najvyššie štátne zastupiteľstvo (prokuratúra) odobrala prípad žalobcovi Obstovi a pridelila ho žalobcovi Salichovovi, ktorý v auguste prípad zastavil. Salichov svoj krok zdôvodnil chybami vo vyšetrovaní a nezrovnalosťami vo výpovediach bývalej Čunkovej sekretárky Urbanovej, ktorej výpoveď kauzu odštartovala.
Začiatkom minulého novembra však na nariadenie najvyššej štátnej žalobkyne Veseckej prípad znovu ožil a o niekoľko dní Čunek odišiel z vlády. Jeho druhé stíhanie však netrvalo dlho, pretože 20. novembra Salichov kauzu druhýkrát stopol. Dňa 2. apríla sa Čunek do vlády vrátil. S tým mal však vážny problém Schwarzenberg, ktorý si na previerku Čunkovho majetku najal americkú detektívnu kanceláriu Kroll. Výsledok auditu zverejnili minulý týždeň. Vyplýva z neho, že v prípade Jiřího Čunka existuje množstvo pochybností, ale celkovo je zrejme všetko v poriadku. Americkí detektívi napríklad spochybnili sled udalostí pri údajnom predávaní úplatkov. Podľa Krollu nemohli peniaze H&B Real skončiť u Čunka. Štátni zástupcovia, ktorí vyšetrovanie Čunka pozorovali, s touto verziou nesúhlasia, a tvrdia, že polícia nepochybila. Audit okrem pozitívnych správ (napríklad, že Čunek si milióny na svojich účtoch mohol vyrobiť aj poctivo, resp. si ich mohol požičať od svojich bohatých príbuzných) však priniesol aj niektoré sporné zistenia. Kroll naznačil, že bývalý vsetínsky starosta mohol dostávať nezdanené peniaze za to, že loboval u politikov za Zbrojovku Vsetín.
.tg

Výmena
Telá dvoch zajatých izraelských vojakov za svojich piatich väznených členov vymenilo libanonské hnutie Hizballáh. Väzňov doma privítali ako hrdinov, v Izraeli pochovali vojakov, ktorých zajatie viedlo v roku 2006 k 34-dňovej vojne. Výmena dodala odvahu hnutiu Hamas žiadať prepustenie svojich väzňov za izraelského vojaka Gilada Šalita. Či živého, alebo mŕtveho, Hamas nepovedal.
.tb

Odtlačky pre všetkých
Taliansko čakajú od roku 2010 nové doklady s biometrickými údajmi. Vláda Silvia Berlusconiho pôvodne chcela brať odtlačky prstov len Rómom, no po protestoch opozície aj Európskeho parlamentu proti diskriminácii budú v databáze všetci Taliani. Opatrenie malo byť nástrojom v boji proti nelegálnej rómskej imigrácii. Legálne žije v Taliansku 640-tisíc Rómov.
.tb

Nová bezpečnosť
Európa by podľa ruského prezidenta Dmitriho Medvedeva potrebovala ako soľ nový bezpečnostný pakt. Globálne problémy sa vraj neriešia efektívne, starosti mu robí najmä údajné porušovanie medzinárodného práva v Kosove, ktoré je vraj pre Európu tým, čím je pre Spojené štáty americké Irak. Na novej dohode by sa mali podieľať tak európske krajiny, ako aj USA.
.tb

Kresťanský žúr?
V austrálskom Sydney sa konali oslavy Svetového dňa mládeže, na ktorom sa tradične stretávajú mladí veriaci z celého sveta. Najväčšiu pozornosť priťahovala účasť pápeža, ale aj rôzne kontroverzie: na jednej strane protesty pro-gay aktivistov, na druhej strane kritika zo strany ultrakonzervatívcov, ktorí o tomto podujatí, na ich vkus príliš veselom a uvoľnenom, hovorili ako o „žúre“.
.mg

Euroobrana
Francúzska vládna strana UMP vypracovala správu, ktorá navrhuje posilnenie právomocí Európskej obrannej agentúry, aby sa mohol konsolidovať európsky zbrojný priemysel. Správa uvádza, že európsky zbrojný priemysel je neúplný a „námorníctvo a pozemné systémy sú naďalej veľmi rozdelené“. Náprava situácie v obrane má byť jednou z úloh francúzskeho predsedníctva EÚ. K tomu Lisabonská zmluva... len aby to všetko Francúzi stihli.
.mg



Mikuláš II./
Posledný ruský cár, ktorého aj s manželkou a deťmi zavraždili komunisti, sa posmrtne dočkal nielen oficiálnych pôct, ale aj obľúbenosti medzi ľudom. V televíznej ankete Meno Ruska je najpopulárnejší – konečne predbehol doteraz víťaziaceho Stalina.

Yves Leterme/
Belgický premiér podal demisiu, keďže sa koaliční partneri v jeho vláde nevedeli dohodnúť na inštitucionálnej reforme, z ktorej mal vyplynúť prenos časti právomocí na regióny. Flámi autonómiu regiónov vítajú, Valóni naopak. Starý spor, nové dôsledky.

Lech Kaczynski/
Poľský prezident sa s francúzskym kolegom Nicolasom Sarkozym dohodol, že prehovorí českého kolegu Václava Klausa na podpis Lisabonskej zmluvy. Kaczynski, ešte nedávno antilisabonec, obrátil kabát. Ale pozor, nie zadarmo – Francúzi mu doma postavia automobilku Peugeot.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite