Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

TELETIPY 21. 07. 2008 – 27. 07. 2008

.časopis .film

.teletipy .filmy:

Thx 1138 (sci-fi, USA, 1971)
Dvojka, Pondelok, 22:00
V obrovskom podzemnom labyrinte žijú uniformovaní obyvatelia. Ich životy sa riadia presným stereotypom a príkazmi zhora, celé ich životné snaženie je nasmerované výlučne na zvyšovanie produktivity. Hlavný hrdina je jedným z mnohých v tomto ľudskom mravenisku a jeho osobnosť je symbolicky zredukovaná do znakov jeho mena * THX 1138. Všetci sú povinní užívať denné dávky sedatív, utlmujúcich akékoľvek spontánne ľudské prejavy. THX 1138 pomôže precitnúť až základná ľudská emócia * láska. George Lucas vytvoril hrozivý orwellovský svet, ktorý sa od súčasnej reality možno nelíši až tak veľmi, ako sa na prvý pohľad môže zdať.

Volanie mora (dráma, Špan./Franc./Tal., 2004)
ČT2, Utorok, 20:00
Skutočný životný príbeh Ramóna Sampedru, ktorý po rokoch strávených na lôžku nechce ďalej žiť a čaká na eutanáziu. Vtedy sa v jeho živote objavia dve ženy – advokátka Julia, ktorá obhajuje jeho prípad pred súdom, a mladá vidiečanka Rosa, ktorá sa ho naopak snaží presvedčiť, že má zmysel žiť ďalej. Obe ženy sú zaujaté Ramónovou charizmatickou osobnosťou a tvárou v tvár jeho boju sú nútené pýtať sa samy seba na zmysel vlastného života. Ramón vie, že iba tá, ktorá ho skutočne miluje, mu pomôže podstúpiť poslednú cestu. Film slávneho španielskeho režiséra Alejandra Amenábara získal množstvo medzinárodných filmových cien.

Nemecko v roku nula (dráma, Taliansko, 1948)
ČT2, Streda, 00:05
Hrdinom tragického príbehu je dvanásťročný chlapec Edmund, žijúci v ruinách vojnou zničeného Berlína. Aby pomohol sebe a svojej rodine prežiť, musí vymýšľať rôzne triky a drobné podvody. Jedného dňa stretáva pána Henninga, svojho bývalého učiteľa, a rád by u neho našiel podporu v ťažkej situácii. Učiteľ však aj po vojne zostáva presvedčený o správnosti nacistickej demagógie a vštepí Edmundovi do hlavy doktrínu o prirodzenom výbere. Čoskoro nastáva tragédia, s ktorou sa Edmund nevie vyrovnať, a preto siaha po najkrajnejšom riešení... Roberto Rossellini nakrútil pôsobivé neorealistické dielo o ľuďoch zlomených vojnou.

Sofiina voľba (dráma, Juhoslávia/USA, 1982 )
Dvojka, Štvrtok, 22:00
Príbeh poľskej katolíčky Sofie, ktorú počas 2. svetovej vojny prichytili s kontrabandom šunky. Sofia sa za svoj priestupok ocitá v koncentračnom tábore a prichádza o svoje dve deti. Vojnu prežije, odsťahuje sa do New Yorku, navždy je však poznačená. Novú chuť do života získava až vďaka Nathanovi, americkému židovi, ktorý je posadnutý všetkým, čo sa týka holokaustu. Spolu sa nasťahujú do obytného domu, kde sa zoznámia s dospievajúcim Stingom. Stingo sníva o tom, že sa raz stane spisovateľom a príbeh Sofie a Nathana mu učaruje. Režisér Alan J. Pakula adaptoval bestseller Williama Styrona.

Klamné leto ´68 (komédia, Juhoslávia, 1984)
Dvojka, Piatok, 22:10
Počas horúceho leta 1968, na pozadí tragických udalostí v Československu, dospieva v Belehrade gymnazista Petar z chlapca na muža * učí sa na maturitu, pripravuje sa na prijímacie skúšky na vysokú školu, trávi čas so svojím autoritatívnym otcom a rodinou, no najmä pozoruje dievčatá a ženy a podlieha ich šarmu. Naberá prvé ľúbostné i životné skúsenosti. Režisér Goran Paskaljevič nakrútil túto jemnú komédiu o dospievaní údajne bez ambícií komentovať politické zmeny v socialistickom bloku a azda možno práve preto sa mu podarilo vytvoriť sofistikovaný, autentický a občas i humorný obraz života v socializme.

Ľudská škvrna (dráma, USA/SRN/Franc., 2003)
ČT1, Sobota, 00:05
Dekan univerzity a starnúci profesor antickej histórie Coleman Silk je na škole uznávanou autoritou. Obyčajný vtip namierený na stranu dvoch neprítomných študentov – Afroameričanov náhle rozpúta hotové peklo v jeho práci aj súkromí. Je obvinený z rasizmu, musí opustiť školu a čelí neúmernému tlaku médií aj okolia. To všetko spôsobí náhlu smrť jeho ženy. Napriek tomu sa nevzdáva a zblíži sa so spisovateľom Nathanom Zuckermanom, ktorého prehovorí, aby o ňom napísal knihu. Silk začne provokovať svojím súkromným životom, keď nadviaže vzťah s mladou upratovačkou Fauniou. Film Roberta Bentona je spracovaný ako grécka tragédia.

Hook (rodinný, USA, 1991)
ČT2, Nedeľa, 14:00
Fantastický príbeh vznikol na motívy obľúbenej detskej knihy J. M. Barrieho rozprávajúcej o príhodách dievčatka Wendy a jej bratov v rozprávkovej Krajine-nekrajine, kam ju zanesie kúzelný chlapec Peter Pan. Peter Pan režiséra Stevena Spielberga sa už dávno rozhodol vyrásť a stal sa úspešným a veľmi zaneprázdneným podnikateľom. Na Vianoce navštívi so ženou a dvoma deťmi babičku Wendy v Londýne. Zatiaľ čo sú rodičia na večierku, Panov nepriateľ kapitán Hook unesie deti do Krajiny-nekrajiny, o ktorej už Peter nemá ani poňatie. Udivený sa tak vracia do sveta rozprávok a musí zviesť boj s vlastnou pohodlnosťou a dospelou aroganciou voči detskému sneniu.

.tip .týždňa
Zachráňte vojaka Ryana  (vojnový, USA, 1998)
Markíza, Piatok, 21:45
Je 6. jún 1944 – pri pobreží Normandie kotvia prvé invázne člny spojencov. Desivým masakrom sa prebíja jednotka kapitána Millera. Napriek veľkým stratám sa jej podarí zničiť guľometné hniezdo a preniknúť obrannou líniou. Onedlho dostane generál Marshall na stôl úmrtné oznámenie troch bratov Ryanocov a správu, že posledný, štvrtý brat, výsadkár James, zmizol pri invázii niekde na nepriateľskom území. Kapitán Miller onedlho dostáva rozkaz, aby vybral skupinu odvážnych mužov a vydal sa ho hľadať. Okrem kapitána však žiadny z vojakov nechápe, prečo sa majú ich životy nasadzovať za záchranu jedného neznámeho vojaka...  Strhujúca vojnová dráma Stevena Spielberga získala päť Oscarov.


.teletipy  .dokumenty:

Legenda Tour De France
Dvojka, Pondelok, 20:00
Napriek škandálom, ktoré poškvrnili jej imidž, Tour de France nestratila nič zo svojej príťažlivosti. V skutočnosti sa stala mýtom pre divákov, ktorí sa tlačia okolo trate alebo sledujú celý jej priebeh na televíznej obrazovke.  Aby sme túto ságu personifikovali, predstavíme bližšie niekoľkých cyklistov * veterána šampióna Gilberta Simoniho, víťaza Giro d´Italia 2003, Francúza Philippe Gaumonta, ktorý na seba upozornil dopingovým škandálom. Treťou osobou je Jean-Marie Leblanc, šéf celého podujatia. Štvrtým môže byť len Lance Armstrong, ktorý zaujíma svoje miesto v panteóne vedľa Hinaulta, Merckxa a Induraina.

Svet záhad: hľadanie svätého grálu
Dvojka, Utorok, 17:00
Hľadanie svätého grálu rozpútal kráľ Artuš spolu so svojimi rytiermi Okrúhleho stola, neskôr sa stalo najväčšou honbou za pokladom v ľudskej histórii. Vedie cez najstaršie a najzáhadnejšie miesta v Británii. Jedna z najstarších legiend o svätom grále hovorí, že ho do Británie priniesol prastrýko Ježiša Krista * Jozef z Arimatie. Keď Ježiš zomieral na kríži, Jozef doňho zachytil Kristovu krv. Po Kristovej smrti navštívil Jozefa archanjel Rafael, ktorý mu povedal, aby pohár * svätý grál * odniesol na požehnané ostrovy západu, teda do Británie. Toto pátranie po záhadnom predmete pokračuje až do súčasnosti.

Mesto lietajúcich slov
Dvojka, Streda, 20:00
Dokumentárny film mapuje osudy účastníkov jedného zaujímavého projektu * literárneho klubu vo Zvolene. Klub začal fungovať začiatkom 90. rokov minulého storočia v klubovni Zvolenského zámku. Už prvé stretnutie šokovalo Andreja Turčana, známeho divadelného a rozhlasového režiséra, ktorý sa stal akousi stmeľujúcou osobnosťou tohto združenia, množstvom prítomných autorov a úrovňou nesentimentálnej konkrétnej tvorby. Z prvého utorka sa stala séria utorkov a zbehla sa skupina autorov. Na pôdoryse rekonštrukcie jedného takéhoto stretnutia ponúka autorka a režisérka filmu Martina Diosi divákovi možnosť zoznámiť sa s týmto, na Slovensku ojedinelým spoločenstvom.

Veľké záhady: Stratené zlato Inkov
Dvojka, Štvrtok, 18:40
V roku 1532 porazil španielsky dobrodruh a dobyvateľ Francisco Pisaro s hŕstkou svojich mužov najsilnejšiu armádu takzvaného  Nového sveta. Ako sa mu podarilo zvíťaziť nad mocným impériom, je dodnes otázkou sporov a hypotéz medzi historikmi a bádateľmi. Pravda je však taká, že ríšu Inkov skutočne dobyl, a rozkrádanie obrovského bohatstva Španielmi v nasledujúcom období vytvorilo jedno z najslávnejších legiend ľudskej histórie. Legenda hovorí, že poklad presahuje šesť ton, čo je z nášho pohľadu približne šesť miliárd dolárov.  Existujú v peruánskych dejinách dôkazy, že stratené mesto Eldorádo nie je len vzdušným zámkom?

Línie, tvary, farby * Za obrazom: Tajomstvá skryté vo vrstvách farby
Dvojka, Piatok, 18:40
V tichu, alebo v zhone múzea sme si zvykli obdivovať pekne zoradené umelecké diela. Vo svojich rámoch sa zdajú navždy zmrazené, sprostredkujú nám len málo z toho, ako ťažko a pomaly ich autor tvoril. Samozrejme, niektoré obrazy priťahujú pohľad viac ako iné, vyvolávajú u diváka viac pocitov... Obraz je v skutočnosti komplexným dielom, každý rozpráva svoj vlastný príbeh * od viditeľných vrstiev až po tie hlbšie a neviditeľné. Odhaľuje proces vlastného vzniku a rozpráva o skúškach času, ktorými za ten čas prešiel. Dajú sa stopy jednotlivých úkonov rozoznať aj neskôr * po rokoch či storočiach?

5 000 rokov čínskej civilizácie: Ťiangnan – domovina krásy
Dvojka, Sobota, 19:55
V roku 1127 Ťin napadli zo severu Severných Sung a podmanili si ich. Cisára a s ním aj časť dvoranstva a rodiny zajali a odvliekli. Príslušníci cisárskeho rodu, ktorí vyviazli živí, a ktorým sa podarilo utiecť z Kaifengu, založili v oblasti na juh od Jang-c´ dynastiu Južný Sung. Ťin napokon v polovici 12. storočia ovládli celý sever Číny. V roku 1134 Sung rozpútali protiofenzívu do krajov Ťin. Rok na to sa stal Chang čou provizórnym hlavným mestom ríše Sung. Až v roku 1142 podpísali mierovú zmluvu, ktorou sa stanovili hranice medzi oboma štátmi a Sung boli povinní odvádzať poplatky ríši Ťin.

Spomienky posledných lovcov a zberačov: Mlabriovia, duchovia zlatých listov
Jednotka, Nedeľa, 10:50
Vo vzdialených končinách severného Thajska, tam, kde kroky ľudí vedie buddha, prestupuje všetkým duch Pi. Miestni ľudia ho vzývajú, a Pi zostupuje z nebies po dlhej červenej stuhe – pupočnej šnúre medzi dvoma svetmi  * duchovným a hmotným. Duchovia sa stretávajú pri príležitosti rôznych obradov, záhadne spriadajú skutočné s mystickým a spájajú duchovné bytosti s ľuďmi z mäsa a kostí.. Je preto prirodzené, že keď laoskí a thajskí dedinčania hlboko v lesoch objavili primitívne stavby, záhadné prístrešky Mlabriov pokryté dozlata sfarbenými listami, mysleli si, že narazili na lesných duchov a nazvali ich Pi Thong Luang * duchovia zlatých listov.

.tip .týždňa
Miguel na mieste
Dvojka, Piatok, 20:00
Dramatický príbeh novinára * vojnového spravodajcu, ktorý bol oddaný svojej profesii do poslednej minúty svojho života. Miguel Gil Moreno de Mora, katalánsky novinár z Associated Press, a Kurt Schork, novinár agentúry Reuters, boli zavraždení 24. mája 2000 počas krvavej občianskej vojny v Sierra Leone. Cestovali v konvoji, ktorý prepadli rebeli zo Sierra Leone, ich vozidlo bolo rozstrieľané samopalmi. Nadácia Miguel Gil Moreno vznikla po smrti reportéra, aby pomáhala kameramanom, ktorí pracujú vo vojnových oblastiach a ich rodinám. Nadácia bude taktiež pokračovať v Miguelových anonymných aktivitách v oblasti sociálnej starostlivosti v Afrike.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite