Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Krach futbalu v Kubíne

.michal Magušin .časopis .reportáž

Dolný Kubín odmietol štátnu dotáciu vo výške trištvrte milióna eur na rekonštrukciu futbalového štadióna. Pre mesto je údajne nevýhodná. Je to naozaj tak?

A ako toto rozhodnutie prijali miestni priaznivci futbalu?

Na sochu Pavla Országha Hviezdoslava stojacu na rovnomennom námestí v Dolnom Kubíne padajú studené kvapky dažďa. Na Orave už cítiť, že zima je predo dvermi. Prechádzame námestím pripomínajúcim slávnych rodákov a ľudí spätých s týmto takmer dvadsaťtisícovým mestečkom. Janko Matúška, Andrej Radlinský, Ladislav Nádaši Jégé...

Práve v kaviarni nesúcej Jégého meno stretávame Vladimíra Adamca, šéfa kancelárie primátora. Pán Adamec, donedávna prednosta mestského úradu, sa nám snaží vysvetliť tú zvláštnu vec: prečo mesto štátne peniaze odmietlo. Počas vysvetľovania záležitosti sa každú chvíľu s niekým pozdraví.

rozumní gazdovia

Na prvé počutie to znie celkom jednoducho. Ako príbeh rozumných gazdov, ktorí odmietli návrh, lebo podľa ich presvedčenia by mestu viac uškodil, ako pomohol. Ale samozrejme, je v tom aj kúsok politiky a zrejme aj rôznych kšeftov, nie iba zdravý rozum.

Ficova vláda odsúhlasila v roku 2013 dotáciu na rekonštrukciu 21 futbalových štadiónov po celom Slovensku. Do roku 2022 tak štátna pokladnica investuje do štadiónov 45 miliónov eur. Ako sa Dolný Kubín dostal do výberu miest s dotáciou od premiéra, to nie je Adamcovi známe. Aj primátor Roman Matejov v oficiálnom vyhlásení uviedol, že k zahrnutiu mesta do projektu došlo bez jeho vedomia. V kuloároch sa povráva o lobingu poslanca Smeru, bývalého futbalistu a trénera Dušana Galisa, ktorý s futbalom začínal práve v Kubíne. Výber miest vhodných pre dotáciu urobil Slovenský futbalový zväz, ktorého poverila vláda. Zväz argumentuje tým, že sa zamerali na účastníkov najvyššej súťaže a II. ligy, na veľké okresné mestá a na miesta s dlhoročnou futbalovou tradíciou. Kubín hrá v druhej najvyššej súťaži a klub má 95-ročnú históriu, takže do výberu celkom zapadá.

Zahrnutie Dolného Kubína do projektu odsúhlasila aj vláda a mesto prejavilo o dotáciu záujem. Štadión má už viac ako 40 rokov, rekonštrukcia by sa teda zišla.

Problém nastal vtedy, keď Slovenský futbalový zväz (SFZ) rozhodol, že všetky peniaze z vládnej dotácie (v tomto prípade 750-tisíc eur) dostane Dolný Kubín len na dobudovanie tribún. A to by realizovala firma Sedasport, ktorá vyhrala výberové konanie vyhlásené SFZ. Znamenalo by to postaviť nové tribúny s kapacitou 2 050 divákov a okrem toho rekonštruovať aj starú krytú tribúnu s kapacitou 730 sedadiel. Mesto zvážilo, že pri takej kapacite a takto využitej dotácii by muselo do dokončenia rekonštrukcie investovať ešte okolo 950-tisíc eur, čo je príliš veľa. Lacnejší variant, pri ktorom by kapacita štadióna bola

1 590 miest (čo stále vyhovuje podmienkam UEFA), by mesto stál o polovicu menej. Lenže peniaze od štátu by potom nešli iba na budovanie tribún.

Mestské zastupiteľstvo rozhodlo, že do projektu sa zapojí len pri podmienkach, ktoré budú pre mesto finančne prijateľnejšie.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite