Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Porazí Európa fanatikov?

.marína Gálisová .časopis .politika

Európa sa po parížskom piatku trinásteho zmenila tak dramaticky, ako sa zmenilo USA po jedenástom septembri 2001. Sme vo vojne, zaznelo z Francúzska.

Ďalšie štáty sa solidárne pridávajú. Dá sa čakať, že to prinesie prelom v boji proti Islamskému štátu?

Ak môžeme hodnotiť podľa odhodlania politikov, tak áno. Tí francúzski okamžite prijali premisu, že Francúzsko sa ocitlo vo vojne s Islamským štátom. Vojenská reakcia je jasná a prudká: posilnenie útokov proti Islamskému štátu a úsilie nadviazať spoluprácu s inými štátmi. Z takejto vojenskej spolupráce nevylučuje francúzska vláda ani Rusko.

vaše hodnoty sú našimi hodnotami

Veľká Británia, zdá sa, vystupuje z vlastného tieňa. Takmer churchillovský prejav predniesol krátko po tragických atentátoch britský premiér David Cameron. „Vaše hodnoty sú našimi hodnotami, vaša bolesť je našou bolesťou, váš boj je naším bojom,“ odkázal Francúzom v mene Britov.
„Dnes stojí britský a francúzsky ľud bok po boku tak, ako sa to často dialo predtým v dejinách, keď sme čelili zlu,“ dodal. Na twitteri oznámil, že sa chystá predsedať stretnutiu výboru Cobra (Cabinet Office Briefing Room A), ktorý zasadá iba pri najvýznamnejších udalostiach predovšetkým krízového charakteru. Zúčastňujú sa na ňom nielen vládni predstavitelia, ale aj vysokopostavení ľudia z tajných služieb či polície. A len tie najdôležitejšie stretnutia Cobry vedie premiér. Cameron priznal, že útoky hrozia aj v Londýne a iných britských mestách a vyzval Britov na bdelosť a pokoj.
Ale nezostal iba pri vyjadreniach solidarity a ubezpečovaní svojich občanov, že zoči-voči hrozbe zostane Británia silná. Poslal odkaz aj džihádistom: „Zdvojnásobíme naše úsilie zničiť túto jedovatú, extrémistickú ideológiu,“ povedal Cameron.

aj Briti budú bombardovať v Sýrii

Krátko nato v Snemovni ľudu vysvetlil, čo si pod tým predstavuje. Británia, povedal, neochráni svojich ľudí tak, „že zostane sedieť so založenými rukami a s prianím, aby bola situácia iná,“ alebo že nechá iné krajiny, „aby niesli celé bremeno samy“. Veľká Británia je už teraz súčasťou 63-člennej Globálnej koalície štátov, ktorá sa usiluje eliminovať hrozbu Islamského štátu, a realizuje vzdušné operácie proti cieľom IS na území Iraku. To však bolo dlhodobo asi tak všetko, čo bola ochotná britská verejná mienka podporiť. Čo sa týka Sýrie, prevládala skôr opatrnosť a nechuť na prílišné vojenské angažovanie sa.
V predminulom roku odmietol britský parlament návrh, aby britské ozbrojené sily podnikali vzdušné útoky aj proti cieľom Islamského štátu, ktoré sa nachádzajú v Sýrii.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite