Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hollandova hviezdna chvíľa

.anton Vydra .časopis .týždeň vo svete

Existuje vari vo vrcholovej politike menej zaujímavá tvár než tá, ktorá patrí francúzskemu prezidentovi? Možno. V posledných dňoch však François Hollande nabral druhý dych.

Hollandova popularita oscilovala v podstate už od jeho nástupu do prezidentského úradu a odvíjala sa najmä od jeho ekonomických neúspechov. Jeho „milionárska daň“ sa skončila fiaskom a nedarilo sa mu ani v sociálnej oblasti, čo sa odrazilo v náraste nezamestnanosti. No parížsky masaker spravil z Hollanda razom bojovníka za slobodu, ktorý hrdo vyhlasuje: „Toto bol akt vojny!“ Používa tvrdší slovník a výrazy ako „neľútostná“ odveta. Zopakuje sa scenár z januára, keď mu viac popularity priniesol atentát v redakcii časopisu Charlie Hebdo?

Ešte pred poslednými útokmi v Paríži sa francúzska tlač opäť zaoberala poklesom preferencií svojho prezidenta. Hollandom to nijako zvlášť neotriaslo. Jeden z jeho blízkych priateľov 5. novembra pre Le Figaro povedal: „Nemám pocit, že by tým Hollande dostal nejaký výprask. Ľudia možno váhajú, ale nie sú voči nemu nepriateľskí. Na to, aby ho niečo znepokojilo, by musela nastať nejaká katastrofa.“ A tá nastala. Hollande sa však nemusí priveľmi znepokojovať.

bojová reč prezidenta

Podľa prieskumu, ktorý zverejnil denník Libération, si až 73 percent Francúzov myslí, že Hollande situáciu po útokoch zvládol a očakávajú od neho silnú odvetu za parížske atentáty. „Neprekvapuje, že tieto vyjadrenia sú omnoho pozitívnejšie na strane sympatizantov ľavice (90 percent), no jeho reakciu rovnako väčšinovo schvaľuje aj pravá strana politického spektra (63 percent).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite