Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Sloboda na pitevnom stole

.michal Patarák .časopis .spoločnosť

Sloboda je koza priviazaná o stĺp. Môžeme si v nej voliť, kam pôjdeme a čo budeme robiť, ale len pokiaľ to dovoľuje dĺžka jej povrazu.

Slobodu tradične spájame s vôľou, pričom hovoríme o slobodnej vôli, liberum arbitrium. Freudova psychoanalýza tomuto konceptu zasadila tvrdý úder, z ktorého sa ešte stále nespamätal, keďže ľudská psyché sa podľa nej riadi rôznorodými nevedomými a pudmi usmerňovanými mechanizmami. Ak si aj ego vyberá, tak len z toho, čo mu tieto mechanizmy ponúknu. Samozrejme, psychická štruktúra a dynamika je omnoho zložitejšia, no na ilustráciu plne postačí aj toto konštatovanie. Podobne negatívne sa k slobodnej vôli stavia aj moderná neuroveda. Kde presne sa v spletitých elektrochemických prepojeniach ľudského mozgu nachádza sloboda rozhodnutia? Veď je podmienená toľkými procesmi! A existuje vôbec?

obmedzenia slobodnej vôle

Slobodný čin by mohol byť takým druhom konania, ktorý nepodľahne tlaku rôznych determinizmov. To však nie je vždy mysliteľné. Obmedzujú nás napríklad už i fyzikálne charakteristiky nášho tela. Nemôžem sa predsa presunúť z Banskej Bystrice do Paríža v priebehu sekundy iba preto, lebo som sa pre to rozhodol. Sloboda teda môže byť realizovaná len v zhode s možnosťami prírody a nášho organizmu. Obmedzení sme však aj miestom, v ktorom sme sa narodili, výchovou, ktorú sme prijali a tradíciou, v ktorej sme vyrastali. Skrátka, ide o faktory prostredia, z ktorých sme mnohé prebrali a osvojili si ich ako niečo špecificky naše.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite