Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Seriálová jeseň do tretice – prekvapenia

.juraj Malíček .časopis .film

Pôvodný nový slovenský seriál Od veci a nový český seriál Mamon majú v zásade spoločné len dve veci a aj tie s nimi v konečnom dôsledku vlastne nesúvisia, ...

avšak javia sa ako podstatné.
Mamon i Od veci sa totiž na domáce pomery dočkali pomerne výrazného proma, čo okrem PR materiálov v týchto prípadoch znamenalo aj možnosť pozrieť si niekoľko úvodných epizód prv ako pri televíznej premiére a čo je azda ešte dôležitejšie, ľudia starajúci sa o propagáciu jedného i druhého seriálu, sa nesnažili novinárom už vopred čosi podsúvať, akosi ich pripravovať či presviedčať o niečom, jednoducho, akosi ich manipulovať. To môže samo osebe znamenať mnohé a dnes, keď už oba seriály majú svoje televízne premiéry za sebou, je to už vlastne prakticky aj jedno, takto spätne to však môžeme vnímať aj ako signál, že tí ľudia-tvorcovia svojim produktom jednoducho veria natoľko, že nepotrebovali nič maskovať.
A asi aj dobre, lebo tak Mamon, ako aj Od veci – a to je tá druhá spoločná vec – sú seriály natoľko sebestačné, za seba vypovedajúce, autonómne a na úrovni autorstva natoľko sebaisté, že je vlastne celkom jedno, či si svojich divákov nájdu, alebo nie.
Ak by si našli, bolo by to, samozrejme, fajn, ale ak si nenájdu, nebude to žiadna katastrofa, lebo merať kvalitu jedného i druhého ich potenciálnou sledovanosťou by bolo rovnako absurdné ako merať kvalitu vína počtom ľudí, ktorí ho pijú.

mamon

Mamon je seriálový kolos, tank, čo si nemusí dávať pozor na cestu, lebo vie, že prejde, bez ohľadu na to, čo mu postavíme do cesty. Lebo ľudia milujú severské krimitrilery stojace na pevných žánrových pravidlách a atmosfére a HBO nie náhodou o sebe tvrdí, že nie je televízia.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite