Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Utečenci a politické elity

.peter Zajac .časopis .esej

V roku 2015 pretiekol hrniec a začal sa masový exodus utečencov z Líbye a ďalších afrických krajín, z Blízkeho a Stredného východu, z Iraku, Sýrie, Afganistanu. Čo o nás prezradil?

Niežeby sa utečenci do Európy nedostávali už dlhšie, ale počty tých, čo každoročne dorazili do Talianska, Grécka, Francúzska, Veľkej Británie, Nemecka a ďalších európskych krajín ostávali v zvládnuteľných, hoci vo švoch praskajúcich rámcoch. Svet sa však venoval najmä Ukrajine a Grécku.

Prečo došlo k tomuto zlomu práve v roku 2015? Na to sa hľadajú mnohé dôvody. V niektorých afrických krajinách, na Blízkom a na Strednom východe sa radikálne zvýšilo vojnové násilie, páchané na civilnom obyvateľstve. Vytratila sa nádej na skoré vyriešenie vojnových konfliktov a s tým spojeného teroru v týchto oblastiach. Záchytné tábory v Jordánsku, Libanone, Turecku, Grécku a Taliansku svojou kapacitou už nestačili absorbovať množstvo novo prichádzajúcich utečencov. Na ropu bohaté arabské štáty ako Saudská Arábia, SAE, Omán, Katar, Kuvajt, ktorých obyvateľstvo tvoria vo viacerých z nich v značnej miere tiež imigranti, sa uzatvorili práve pred utečencami z okolitých krajín. Na utečencov z Blízkeho východu a Afriky sa nabalili utečenci z balkánskych krajín, ktorí sa vydali na cestu za lepším životom.

iluzórny Schengen

Európska únia, ale aj Spojené štáty reálnu situáciu nepochopili, zle ju vyhodnotili, alebo pred ňou strčili hlavu do piesku. To sa týka najmä situácie v utečeneckých táboroch, ale aj ochrany Schengenskej hranice. Dublinská dohoda, ktorá počítala s tým, že ochrana vonkajších hraníc Európskej únie je dostatočná, sa ukázala ako celkom iluzórna. Finančné prostriedky na riešenie situácie imigrantov v táboroch v roku 2015 napriek nárastu utečencov nestúpli, ale naopak, klesli. Vzhľadom na šírenie radikálneho islamizmu a islamistického teroru v Európe prudko vzrástol odpor nielen voči islamizmu, ale celému islamu. V radikálnej podobe to viedlo k vyvolávaniu strachu z masovej infiltrácie utečencov islamistami, „ohrozujúcimi nemecké ženy“. Neskrývane neonacistická veta zo zhromaždenia Pegidy v Drážďanoch, že koncentračné tábory sú, žiaľ, mimo prevádzky, obletela medzitým celý svet.

Angela Merkel zmenila v lete stratégiu a otvorila Nemecko utečencom po tom, čo začala maďarská vláda budovať pozdĺž maďarskej hranice žiletkový plot, po násilí radikálnych extrémistov v nemeckých utečeneckých táboroch a po smrti utečencov v mraziarenskom aute, odloženom na kraji diaľnice pri Parndorfe. No zrejme ani ona sama nepredpokladala, k akému náporu imigrantov to povedie. V prvom rade padol odhad, že do Nemecka príde v tomto roku 800 000 imigrantov. Dnešné čísla hovoria o 1 až 1,5 milióna, ale v tomto odhade treba byť obozretný smerom nahor aj nadol. Zmenila sa tiež nálada. V Nemecku vzrástol strach a poklesla viera v to, že Nemecko to zvládne. Extrémizmus sa rozhorel s novou silou a dobrovoľníci začínajú byť unavení z nepružnej byrokracie. Jednotlivé obce, mestečká a mestá sú preťažené.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite