Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sídliskové hniezdo

.filip Olšovský .časopis .architektúra

V architektonickej súťaži CE∙ZA∙AR 2015 si komunitné centrum Máj vyslúžilo prvé miesto vo svojej kategórii, ako i superlatívy hlavného porotcu, ktorý ho nazval výnimočným dielom.

V komunitnom Máji sa úplne stierajú viaceré podvedomé hranice. A pritom ide „iba“ o budovu zasadenú do prostredia klasického panelového sídliska kdesi na juhu Česka. Prečo je však táto stavba výnimočná?
Pred vyše dvoma rokmi, keď o migrantoch ešte nikto ani len nechyroval, bola verejným nepriateľom číslo jeden iná skupina ľudí. Radikáli sa z času na čas odbavili na sídliskách, ktoré obývala rómska menšina. V oveľa väčšej miere než na Slovensku táto vlna eskalovala v susednom Česku, kde prišlo k niekoľkým potýčkam a zatýkaniam. Jedným z hlavných dejísk takzvaných protirómskych nepokojov boli juhočeské České Budějovice. Špecificky najmä sídlisko Máj na západe mesta. Opäť sa začalo šermovať pojmami ako spolunažívanie či integrácia. Jediný moment, ktorý však nezapadal do tradičného rámca, bol nasledujúci vývoj – mesto totiž dokázalo odpovedať. V Českých Budějoviciach o rok neskôr otvorilo brány komunitné centrum Máj, ktoré ponúkli slovenskí architekti.
Samozrejme, že realizácia tohto nápadu neprišla zo dňa na deň. Dokonca ani z roka na rok. Pôvodný projektový zámer na podobnú stavbu vznikol už v roku 2008. O dva roky neskôr bola vyhlásená architektonická súťaž, ktorú vyhrala slovenská kancelária SLLA. Tá má za sebou viacero úspešných projektov v zahraničí a pravidelne spolupracuje s ateliérmi v Madride či kenskom Nairobi. Prednedávnom dokonca návrh SLLA zvíťazil v súťaži na pretvorenie celej menšej štvrte na severe Viedne. O niekoľko dní tak čaká architektov v metropole Rakúska to, čím si úspešne prešli aj v Budějoviciach – verejné prerokúvanie, v ktorom budú musieť investorom, ako i obyvateľom štvrte dôkladne vysvetliť svoju víziu. Tou bolo v prípade sídliska Máj práve vytvorenie akéhosi styčného bodu, ktorý by spĺňal viacero funkcií. V konkrétnom podaní slovenských architektov sa tento zámer pretavil vo vizuálne nekonvenčné dielo s viacerými kontroverznými črtami, v ktorých sa strácala hranica medzi interiérom a exteriérom.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite