Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Maľujem si telo na červeno

.elena Akácsová .časopis .komentáre

Pred poldruha mesiacom preletela svetovými médiami správa, že v brazílskej džungli objavili doteraz neznámy indiánsky kmeň, ktorý žije bez akéhokoľvek kontaktu so západnou civilizáciou. K

Pred poldruha mesiacom preletela svetovými médiami správa, že v brazílskej džungli objavili doteraz neznámy indiánsky kmeň, ktorý žije bez akéhokoľvek kontaktu so západnou civilizáciou. K správe boli priložené fotografie, ako strieľajú šípy na prelietavajúce lietadlo.

Ako to už býva v takýchto prípadoch zvykom, keď sa zistí, že to bola lož, ďalšia opravná informácia už svet neobletí.
Britský denník The Guardian informoval, že pre vedcov to nebol žiadny nový objav. O existencii indiánov dávno – bezmála sto rokov – vedeli. Snímky účelovo nafotili preto, aby dokázali ich existenciu, ale najmä aby zabránili ďalšiemu vytínaniu pralesov v Amazónii, ktoré ohrozuje kmene s dlhou tradíciou a kultúrou nepoznamenanou civilizáciou.
Pri ochranároch sme si už zvykli na to, že u nich účel často svätí prostriedky a že sa týmto sloganom aj verejne bez začervenania obhajujú, ako to bolo aj v tomto prípade, konkrétne ústami šéfa organizácie Funai, ktorá sa zameriava na ochranu brazílskych domorodcov.

Fiona Watson z ďalšej organizácie uviedla, že prvýkrát, keď oblietali lietadlom dedinku, ľudia utekali vystrašene do lesa. Keď leteli naspäť, domorodci boli pomaľovaní červenou farbou a strieľali šípy do neba. Podľa nej museli trpieť traumou z minulosti a museli vedieť, že tento kontakt nie je dobrá vec.
Na druhej strane expert José Carlos Meirelles, ktorý sa na túto prácu prepožičal, sa tešil, že sú pomaľovaní červenou bojovou farbou, lebo to znamená, že sú šťastní a zdraví, pripravení obhajovať svoje územie.
Nepochybne, kontakt s našou civilizáciou by tento kmeň rozložil, neubránili by sa jej fyzicky, kultúrne ani psychicky. Napriek tomu mám však pochybnosti o akomkoľvek snažení, ktoré chce proti prirodzenému vývoju niečo konzervovať a umelo ochraňovať. Zvlášť ak v mene nevyrušovania ich vyrušuje a traumatizuje preletmi. Nehovoriac o tých dobrodruhoch z celého sveta, čo tam vďaka medializácii už majú namierené za senzáciou.
Maľujúc si telo na červeno rozmýšľam, prečo v mene zachovania kultúry nejakého cudzieho kmeňa tu niekto klamstvom a manipuláciou likviduje posledné zvyšky našej vlastnej kultúry.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite