Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pohľad trénera

.dušan Galis .časopis .fenomén

Boli to dobré majstrovstvá. Veľmi dobre zorganizované, s

Boli to dobré majstrovstvá. Veľmi dobre zorganizované, s výbornou atmosférou, s množstvom dramatických prekvapení a s víťazom, ktorý si titul plne zaslúžil.


V prvom rade by som chcel pochváliť organizátorov. Švajčiarsko ani Rakúsko nie sú typické futbalové krajiny. Takže som, pravdu povediac, neočakával, že to zvládnu až tak dobre. Ale dokázali to. Dokázali vytvoriť skvelú atmosféru, dokázali pripraviť štadióny, jednoducho všetko klapalo tak, ako malo. Čo by ma v každom prípade potešilo, a tu to bolo ešte zosilnené tým, že som nemal príliš veľké očakávania. A k tomu ešte treba pripočítať fakt, že správanie divákov, až na pár výnimiek, bolo absolútne v poriadku. Tá atmosféra bola skutočne pekná.
Futbalovo nepriniesli majstrovstvá Európy nijaké prevratné novinky. Vo futbale sa už dnes asi nič moc nové vymyslieť nedá. Vyvíja sa hlavne v tom, že je stále rýchlejší. Je tam aj nová technika, lopty sú stále nové, brankárom sa zle chytajú.
Narastajúca rýchlosť hry výrazne sťažuje prácu rozhodcom. Hrá sa často na jeden dotyk, nezdržiava sa, a rozhodcovia niekedy nestihnú reagovať. Veľmi ťažké je napríklad posudzovať ofsajdové situácie. Myslím, že je na zváženie, či by nebolo dobré mať štvrtého rozhodcu, ktorý by mal k dispozícii obrazovku, tak ako na hokeji.

.scolari, van Basten, Hiddink
Na týchto majstrovstvách bolo viac prekvapení, ako býva na takýchto podujatiach zvykom. Od Portugalska sa očakávalo, že pôjde vyššie. Nečakalo sa, že Rusi budú tak ďaleko, nečakalo sa, že vypadnú Holanďania. Tých prekvapení tam bolo dosť, ale víťaz bol podľa môjho názoru úplne spravodlivý a vyhral zaslúžene.
Veľmi záležalo na tom, či majú hráči optimálnu formu, alebo či sú po náročnej sezóne unavení. A dobrí hráči dokazovali, že sú stále dobrí. Keby som mal byť konkrétny, tak Torres, Podolski, Ballack, ale aj ďalší ukazovali, že sú naozaj silnými individualitami, ktoré nielenže ťahajú počas celého roka svoje kluby, ale potom sa ešte dokážu presadiť aj na takomto turnaji.

Nie všetko vyšlo Ronaldovi. Nezahral celkom to, čo sa od neho očakávalo, možno aj preto, že hra nebola celkom šitá naňho, tak ako je to v Manchestri. Mrzí ma to, pretože Scollari je môj dobrý priateľ ešte z čias, keď sme obidvaja trénovali v Kuvajte. Takže som prial Portugalsku ani nie tak kvôli mužstvu, ako skôr kvôli nemu ako človeku. No ale stačilo, že ich v jednom zápase opustilo šťastie.
Ďalšie veľké mužstvo, ktoré opustilo turnaj predčasne, boli Holanďania, ktorých vyradili Rusi. Bola to zaujímavá konfrontácia, pretože obidve mužstvá mali holandských trénerov a okrem toho je holandský aj ruský futbal založený na behavosti. To je totálny futbal hore-dolu-hore-dolu  a ukázalo sa, že to nakoniec viac vyhovovalo Rusom. 
Hiddink poznal holandské mužstvo veľmi dobre, detailne poznal všetkých hráčov súpera, takže vedel, ako má na nich pripraviť svojich hráčov. Zatiaľ čo Rusi hrajú skoro všetci v domácej lige, a tá nie je veľmi sledovaná. Takže Holanďania jednoducho nemohli mať takú dobrú špionáž ako Rusi. Výsledkom bolo, že Rusi boli na tento zápas lepšie pripravení a v predĺžení Holanďanov jednoducho uštvali.
Lenže potom prišli Španieli, ktorí hrali celkom inak, a to Rusom narušilo koncepciu, narušilo im to sebavedomie. Zistili, že väčšinu času majú loptu Španieli a oni ich len naháňajú. Takouto hrou Španieli súperov jednak spomalili, a jednak psychicky ničili. Od prvého kola až po finále.

.aragonés
Na úspechu má celkom určite veľkú zásluhu tréner Aragonés. Obmenil hráčov, nedal tam povedzme Raula z Realu Madrid, ktorý je miláčikom Španielska, čím si dosť proti sebe poštval fanúšikov, Fabregasa nestaval od začiatku zápasov, Torresa striedal. Už len to rozhodnutie postaviť tak veľa mladých hráčov bolo veľmi dôležité. Sú to veľmi dobrí hráči, ktorí získali tituly majstrov Európy v juniorských kategóriách, ale aj tak to bolo trochu riskantné rozhodnutie. Ale vyšlo mu to.
Myslím, že ako starý pán má u svojich hráčov autoritu, má úctu tých chlapcov, možno sa až dá povedať, že ho tí chlapci mali radi, ale to neviem určite. Jedno je však isté: Aragonésov tím sa vyznačoval jednou vecou, a tou bola chémia medzi hráčmi. Tí hráči sa na ihrisku cítili, videli sa, bolo zjavné, že sú si blízki aj ako ľudia. Toto som ako bývalý tréner cítil úplne jasne. Mužstvo bolo veľmi dobre zložené aj z hľadiska veku, aj zo všetkých iných hľadísk, jednoducho to bola dobrá partia.

.weiss
Dve mužstvá zo záverečného turnaja majstrovstiev Európy boli pre nás obzvlášť zaujímavé, pretože s nimi budeme hrať kvalifikáciu majstrovstiev sveta. Ani jedno z týchto mužstiev neskončilo veľmi dobre, pričom najmä Poliaci ma vyslovene sklamali. Hrali príliš sebavedome a nedisciplinovane. Pre našu reprezentáciu je to však dobrá správa. Ukazuje sa, že Poliaci vlastne nemusia byť až takí nebezpeční súperi, ako to naznačovali ich výsledky v kvalifikácii a v prípravných zápasoch pred záverečným turnajom. Ja osobne som od nich očakával viac, Poliaci boli pre mňa naozaj veľkým sklamaním.
A neprekonateľní nemusia byť ani Česi. V ich národnom mužstve dôjde k niektorým dôležitým zmenám. Už pred časom skončil Nedvěd, teraz končí Koller aj niektorí ďalší, nehovoriac o tom, že končí tréner Brückner. Takže Česi budú stavať nové mužstvo a to môže nejaký čas trvať. Je tu teda celkom reálna možnosť, že v tej ich stabilnej výkonnosti príde k nejakému výpadku. A to je pre nás dobré. Myslím, že v tejto kvalifikácii bude mať Vlado Weiss celkom slušnú šancu.

Autor je bývalý reprezentačný tréner
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite