Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

True Štúr: hodina hodna viac než škola

.tomáš Ulej .časopis .film

Proces ideologickej mýtizácie národnej osobnosti prebieha takto: najskôr k opisu osoby pridajte najrôznejšie absolutóriá, zoberte všetko, čo v živote urobila a dajte pred to „naj“.

Zamlčte všetko, čo by mohlo protirečiť jej dokonalosti, odstráňte všetko s nádychom ľudskej omylnosti a nestálosti, najmä jej vlastné pochybnosti o tom, či má pravdu a či v živote konala len dobro. Výsledný produkt postavte na vyvýšený podstavec a dajte do osnov učebníc základnej školy.

Za desať rokov, čo pracujem so starými čítankovými autormi a historickými postavami ako Štúr, Hviezdoslav, Sládkovič, som sa naučil dve veci. Po prvé, že všetko, čo o nich funguje v súčasnom kultúrnom povedomí spoločnosti, je pre bežného človeka také odťažité a vzdialené, až je to čistá nuda. A po druhé: ak si stále myslíme, že by sme pre ich odkaz mali niečo urobiť, tak už by sme ich mali prestať vyzdvihovať, patetizovať, ale presne naopak – diskutovať s nimi, polemizovať a – zľahčovať.

Aj preto ma dokument True Štúr tak neskutočne potešil, lebo je to vo forme aj obsahu presný opak toho, čo sa o Štúrovi dosiaľ, až na pár výnimiek, vytvorilo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite