Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenská habilitačná hanba

.martin Mojžiš .časopis .spoločnosť

O mimoriadne nízkej kvalite niektorých slovenských vysokých škôl už čvirikajú vrabce na strechách.

a ak sme si donedávna mysleli, že len naše vrabce na našich strechách, dnes už je nám jasné, že celkom tak to nie je. Už sa o nás vie aj v zahraničí.

Gazeta Wyborcza uverejnila v polovici októbra veľký článok o tom, ako kvalita slovenských univerzít negatívne ovplyvňuje poľské akademické prostredie. Podobné články vyšli v Poľsku už v minulosti, ale až teraz zarezonovala táto téma aj v našej tlači. O čo vlastne ide?

Ide o takzvanú habilitačnú turistiku, pri ktorej Poliaci získajú relatívne ľahko titul docenta na niektorej zo slovenských univerzít, a potom si ho nechajú uznať v Poľsku. Vtip je vraj v tom, že slovenský titul docent nezodpovedá presne poľskému titulu doktor habilitowany. Najmä v niektorých odboroch (spomína sa najmä pedagogika a sociálna práca) a na niektorých univerzitách (spomína sa najmä Ružomberok, ale aj Nitra, Banská Bystrica a Prešov) majú byť podmienky slovenských habilitácií vedúcich k titulu docent výrazne jednoduchšie ako podmienky poľských habilitácií vedúcich k titulu doktor habilitowany. Napriek tomu sú však podľa medzinárodnej zmluvy z roku 2005 obidva štáty zaviazané si tieto tituly navzájom uznávať.

Výsledkom je, že od podpisu zmluvy sa už dvesto Poliakov habilitovalo na Slovensku a obišli tak náročnejšie poľské podmienky. Vzhľadom na ich počet aj vzhľadom na ďalšie okolnosti sa v Poľsku začalo hovoriť o tamojších „slovenských docentoch“ s rastúcim dešpektom. Poliaci s titulom docenta z niektorej z našich „univerzít“ tak výrazne pomáhajú šíriť zlé meno Slovenska v zahraničí.

nie je kapusta ako kapusta

Nie je to však celé len naša vina. Keby v tom neboli ešte všelijaké ďalšie nepríjemné detaily, tak by to bola v skutočnosti skôr hanba Poliakov. Napriek tomu, že oni sa tvária ako tí poškodení.

Tak v prvom rade, ak tituly docent a doktor habilitowany znamenajú naozaj niečo celkom iné (a podobnosť vzniká len kvôli slovu habilitácia, ktoré hrá zásadnú úlohu v jednom aj druhom prípade) potom prečo podpisovali takú zmluvu? Ak by sme s Čechmi podpísali medzinárodnú zmluvu o vzájomnom uznávaní kapusty a až potom si uvedomili, že ich kapusta je náš kel a naša kapusta je ich zelí, potom by problém nebol v kapuste, ale v negramotnosti ministrov, ktorí zmluvu podpisovali.

Po druhé, nie je pravda, že tie dva tituly sú niečo celkom iné. V jednom aj druhom prípade ide o akýsi predstupeň vysokoškolského profesora. Titul docenta alebo doktora habilitowaneho však nedáva človeku automaticky právo stať sa neskôr profesorom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite