Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Platini čaká na funkciu

.peter Bálik .filip Olšovský .časopis .šport

O Michelovi Platinim sa už dlhší čas hovorilo ako o vhodnom kandidátovi na post predsedu Medzinárodnej futbalovej asociácie.

pred pád dňami ho však tá istá organizácia dočasne suspendovala. Debata o tom, či je tento Francúz skutočnou alternatívou, sa rozhorela znova. Aj v jeho prípade sa totiž objavili veľké peniaze bez zmluvy.

Bolo by to pekné zavŕšenie životnej dráhy futbalistu, ktorý sa po skončení hráčskej kariéry našiel vo futbalovej diplomacii. Teda, keby ho FIFA zvolila za nového šéfa, lenže táto škandálmi opradená inštitúcia už musí byť opatrná. Nemôže si dovoliť ďalšieho predsedu podozrivého z finančných machinácií či úplatkov.

Michel Platini v júni oslávil šesťdesiatku. Narodil sa vo francúzskom meste Jœuf do rodiny talianskych imigrantov, ktorí po prvej svetovej vojne odišli z rodnej krajiny za lepším životom. U Platiniovcov bol futbal vždy na prvom mieste. Michelov otec bol trénerom miestneho futbalového klubu a rodina dokonca vlastnila v meste športovú kaviareň, v ktorej sa reči krútili hlavne okolo tejto hry. Michel kopal do lopty odmalička. Už ako trojročný vraj vedel nohou skrotiť letiaci pomaranč. Bol lepší než všetci ostatní, problémom však bola jeho nízka postava a tenké nohy. Na ihrisku ho preto prezývali Krpec. Mal dobrú kľučku a čuch na góly, no nevedel si poradiť s tvrdosťou protihráčov. To bol aj dôvod, prečo ho skauti veľkých európskych klubov najprv prehliadali.

Krpec sa však zaťal a každým dňom zdokonaľoval svoju kopaciu techniku. K jeho vzorom patril napríklad barcelonský emigrant so slovenskom krvou Ladislav Kubala, na ktorom malý Michel obdivoval ľahkosť a um, s ktorými prekonával obranné valy súpera. Keď sa konečne o jeho služby prihlásil veľký FC Metz, neprešiel dychovými skúškami. Takmer odpadol. Lekár mu vtedy odporučil koniec kariéry, pretože má vraj slabé pľúca a vrodenú srdcovú chybu. Platini ho neposlúchol. Bol rozhodnutý, že bude profesionálnym futbalistom. Predstava, že by sa stal finančným úradníkom, za ktorého študoval, sa mu vôbec nepáčila.

Nakoniec sa ozval menší, ale ambiciózny klubu AS Nancy, za ktorý Michel odohral svoj prvý ligový zápas. Stal sa expertom na trestné kopy spoza šestnástky. Málokedy sa mýlil. V AS Nancy ho síce pribrzdilo zranenie, no napokon predsa len prestúpil do Saint-Étienne, výkladnej skrine francúzskeho futbalu. V Saint-Étienne vyhral Platini prvýkrát ligu, ale v európskych súťažiach sa klubu nedarilo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite