Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Život v sanatóriu

.zuzana Mojžišová .časopis .film

Neuplynuli ani dva roky a po Veľkej nádhere, ktorá rozbúrila vlny kinematografického mora, prichádza do kín ďalší film talianskeho filmového režiséra Paola Sorrentina.

nové dielo s názvom Mladosť je pokojnejšie, príbehovejšie, komornejšie, v niečom dokonca vnárajúce sa do väčšej hĺbky. Ale v niečom aj menej nádherné. Vo filme Mladosť je dôležité miesto, kde sa všetko odohráva – kúpele uprostred švajčiarskych Álp, bazény, masážne miestnosti, sauny, parné kúpele, rozľahlé reštaurácie, terasy so stoličkami a hojdacími kreslami, pódium, kde sa večer koná kúpeľný kultúrny program, zasnežené štíty, rozkvitnuté lúky s pasúcimi sa kravami, horský vláčik... Kinofilovi sa možno viacerými príznakmi pripomenie Smrť v Benátkach Thomasa Manna a Luchina Viscontiho, napokon sa v meste na lagúne skutočne aj tentoraz ocitne.

Ešte podstatnejšie sú vo filme Mladosť jeho postavy. Staré alebo mladé, tých prostredných tam veľa niet. Hlavnými hrdinami sú Fred Ballinger (viac než úžasný Michael Caine) a jeho dlhoročný priateľ Mick Boyle (skvelý Harvey Keitel). Fred bol hudobný skladateľ a dirigent, napriek životu predchnutému slávou sa už muzike nevenuje, oddáva sa starobe, prechádzkam, pokoju, smútku a – apatii, ako vraví jeho dcéra Lena. (Ale my vieme, že Fred na hudbu celkom nezanevrel, nástroje vymenil za šušťavý papierik od cukríkov a orchester za obyvateľov prírody). Rovesník Mick, režisér, ktorého diela dostávali Oscarov, má v pláne pokoriť pribúdajúci vek neustálym pracovným a tvorivým vyťažením. Obklopený mladými ľuďmi píše scenár svojho obrazového testamentu – predpokladá, že opäť raz vyrazí divákom dych.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite