Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

.časopis .týždeň vo svete

Česko na ruskom radare?

Česká republika urobila krok, ktorý je symbolický i praktický. Rukou ministra zahraničných vecí Karla Schwarzenberga podpísala dohodu s USA o umiestnení protiraketového radaru na svojom území. Na podpis pricestovala do ČR americká štátna tajomníčka pre zahraničie Condoleezza Rice. Uvítali ju ovácie, ale aj protesty tých Čechov, ktorí si myslia, že radar ich vlasti poškodí.
Pri rokovaní aj pri podpise dohody zohrali nemalú úlohu dejiny, ktorými argumentovali prívrženci aj odporcovia dohody. Za tých prvých prehovoril premiér Miroslav Topolánek: „Nemám rád patetické slová, ale siahnem po nich. My sme už v minulosti chybu urobili a zlyhali sme, keď sme neprijali Marshallov plán. A takú chybu už nesmieme zopakovať.“ Tí druhí opakujú, že americký radar umiestni Česko „na radar“ Ruska. Protestujúci českí „grínpisáci“ umiestnili na pražskej Letnej obrovský transparent s terčom, ktorý mal toto ohrozenie symbolizovať.
Česká verejná mienka je naozaj rozčesnutá. Podľa prieskumu agentúry STEM, ktorý si objednala Česká televízia, si 48 percent Čechov myslí, že parlament by zmluvu o radare nemal ratifikovať a prezident by ju nemal podpísať. Za jej schválenie bola v prieskume tretina respondentov.
Odporcom hrá teraz do karát aj reakcia Ruska. Agentúra Interfax oznámila, že podpis zmluvy ihneď ruší všetky rokovania medzi Ruskom a USA o protiraketovom štíte. Ruské ministerstvo zahraničných vecí onedlho doložilo, že ak budú súčasti systému umiestnené blízko ruských hraníc, Rusko možno zareaguje vojensky. Američania zopakovali, že protiraketový štít Rusko ničím neohrozuje, pretože nie je zameraný proti Moskve. Zároveň zdôraznili, že Rusku predsa ponúkali partnerstvo v tomto projekte, ibaže ho odmietlo.
Podpisom zmluvy by sa bezpečnosť Česka mala naozaj posilniť. Ako však napísal Economist, ešte aj českí prívrženci radaru cítia obavy, ktoré súvisia s ťažko odhadnuteľným výsledkom amerických prezidentských volieb. Pri predstave, že do Washingtonu možno príde Barack Obama, sa logicky pýtajú, či ich bude aj takáto administratíva dostatočne podporovať zoči-voči ruskej bojovej rétorike – a možno aj iným, ešte menej príjemným krokom Moskvy.
.mg

Ďalšia únia
Zakladajúci summit novej – Stredomorskej – únie ako projektu EÚ a najmä francúzskeho prezidenta Sarkozyho bol v nedeľu v Paríži. Únia mala združovať len krajiny pri Stredozemnom mori, no aby sa predišlo napätiu, postupne sa rozrástla na 44 členov. Projekt kritizuje Turecko – vraj sabotuje jeho členstvo v EÚ, aj Líbya – vraj je to podnet pre útoky islamských radikálov.
.tb

Zelená zelenej
Rakúsko sa zaradilo ku krajinám, ktoré povoľujú pestovanie marihuany na lekárske a vedecké účely. Parlament to schválil po dlhej, do noci trvajúcej debate. Marihuanu, ktorej prechovávanie sa v Rakúsku trestá 6-mesačným väzením, bude môcť pestovať výlučne Agentúra pre zdravie a potravinovú bezpečnosť a na jej využitie bude dozerať ministerstvo zdravotníctva.
.tb

Nový šéf
Americký Senát minulý týždeň odklepol povýšenie pre doterajšieho hlavného vojenského veliteľa v Iraku, generála Davida Petraeusa. Na novej pozícii s platnosťou od polovice septembra bude šéfovať operáciám na Blízkom východe a v strednej Ázii, vrátane Iraku a Afganistanu. Petraeusa v Iraku nahradí jeho súčasný zástupca Raymond Odierno. Obaja majú zásluhy na potlačení násilia v krajine vďaka zavedeniu novej vojenskej stratégie.
.tb

Reč v Berlíne
Barack Obama to má rád po *kennedyovsky" * jeho plán vystúpiť pred Brandenburskou bránou v Berlíne však nenadchol nemeckú kancelárku. A. Merkel vyjadrila určité počudovanie a z jej úradu zaznelo, že toto pre Nemcov symbolické miesto nemá byť kulisou zahraničných volebných bojov. Obama si zrejme musí počas návštevy Berlína vyhliadnuť na rečnenie iný *pľac".
.mh 

Odpočúvanie
George Bush, ktorému sa blíži koniec prezidentovania, zaznamenal asi svoj posledný úspech: americký kongres schválil nový zákon o odpočúvaní, ktorý legalizoval prax tajných služieb z posledných rokov. Tie môžu odteraz sledovať telefonáty aj e-mailovú komunikáciu neamerických občanov aj bez súhlasu súdov. Američania si od toho sľubujú úcinnú zbraň proti teroristom.
.m

Jesse Jackson
Jeden z černošských lídrov v USA sa musel ospravedlniť. Reverend pri mikrofóne, ktorý nebol vypnutý, utrúsil, že Baracka Obamu treba vykastrovať. Vraj hovorí povýšenecky o černochoch. Obama totiž vyzýval, aby černošskí otcovia brali vážne zodpovednosť za deti.

Nicolas Sarkozy
Francúzsky prezident v pléne Európskeho parlamentu povedal, že polročné predsedníctvo EÚ, ktoré Francúzsko preberá, bude v znamení zažehnávania eurokrízy. Neodsúdil írske hlasovanie v referende o Lisabonskej zmluve, zmluvu však stále považuje za jediné riešenie.

Petr Nečas
Český minister práce a sociálnych vecí volá po vzniku čiastočných úväzkov pre rodičov, ktorí opatrujú deti do 10 rokov, ale aj pre zdravotne postihnutých. 1500 korún má dostať zamestnávateľ, ktorý zamestná osobu z definovanej kategórie na čiastočný úväzok.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite