Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Riešiť problémy tam, kde vznikli?

.dalibor Roháč .časopis .týždeň v ekonomike

Utečenecká kríza priniesla do slovenského povedomia jednu na pohľad nekontroverznú, ale  napriek tomu chybnú predstavu – že problém utečencov sa dá vyriešiť v ich domovinách.

riešenie „na mieste“ zdieľajú mnohí zástancovia povinných kvót, no aj tí, ktorí sa na príchod utečencov dívajú s odporom. Migrácia je tu videná ako prechodná anomália, spôsobená problémami v krajinách, odkiaľ utečenci prichádzajú. Tie problémy teda máme riešiť tam, kde vznikli – napríklad zvýšením objemu rozvojovej pomoci.

Iluzórnosť predstavy, že viac financií napríklad pre slovenskú rozvojovú a humanitárnu pomoc by udržalo utečencov v ich vlastných krajinách netkvie v tom, že Slovensko je miniatúrna krajina. Ak aj sčítame všetku hospodársku pomoc vo svete, dostaneme podstatne nižšie číslo, než ekonomické výnosy, ktoré ľudia žnú, keď sa presťahujú z chudobných krajín do bohatších. Veď len peniaze, ktoré migranti po celom svete posielajú domov, prevyšujú až trikrát všetky globálne toky rozvojovej pomoci dokopy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite