Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Priamka, priamy uhol, geometria

.le Corbusier .časopis .esej

Pred 50 rokmi zomrel Le Corbusier. Vďaka svojej tvorbe a svojim textom o filozofii a princípoch modernej architektúry i urbanizme sa stal jedným z najvplyvnejších architektov sveta

prinášame dva jeho texty z knihy Urbanizmus (1925).

.cesta somárov – cesta ľudí
Človek ide rovno, lebo má cieľ: vie, kam ide. Rozhodol sa ísť niekam a ide rovno za cieľom.

Somár ide kľukato, bezmyšlienkovite, roztržito sa zahľadí, ide krivo, odbočuje, aby sa vyhol väčším kameňom alebo strmému svahu, aby sa uchýlil do tieňa; somárovi na ničom nezáleží.

Človek ovláda svoje city rozumom; city a pudy podriaďuje vytýčenému cieľu. Svoj inštinkt ovláda inteligenciou. Svojou inteligenciou si vytvára pravidlá, ktoré vyplývajú zo skúseností. Skúsenosť sa rodí z práce; človek pracuje, aby nezahynul. Aby mohol produkovať, musí sledovať pevnú líniu, musí sa držať pravidiel skúseností. Musí myslieť dopredu, myslieť na výsledok.

Somár nemyslí na nič, nerobí si z ničoho nič.

Takmer všetky plány miest na kontinente načrtol somár. Aj plán Paríža, žiaľbohu.

Územím, ktoré národy postupne osídľovali, prechádzali hrkotajúce káry a vyhýbali sa hrboľom, jamám, kameňom a blatu; potok bol veľkou prekážkou. Tak sa zrodili chodníky a cesty. Na križovatkách ciest, pri vode, postavili sa prvé chatrče, prvé domce, prvé osady; domy stáli v rade pozdĺž cesty, pozdĺž somárskej cesty. Okolo osady postavili opevnený múr a do prostriedku radnicu. Potom tam ľudia žili; robili zákony, pracovali a pritom rešpektovali somársku cestu. O päť storočí neskôr postavili väčší opevnený pás a o ďalších päťsto rokov ešte väčší. Tam, kde do mesta ústi somárska cesta, urobili brány a vyberali mýto. Osada sa premenila na veľkomesto. Paríž, Rím, Istanbul sú stavané na somárskych cestách.

Veľkomestá nemajú cievy, iba kapiláry. Rastom sa ich choroba len zhoršuje, alebo im hrozí smrť. V úsilí predĺžiť si život vložili už dávno svoj osud do rúk chirurgov, ktorí ustavične režú do živého.

Rimania boli veľkí zákonodarcovia, veľkí kolonialisti, veľkí podnikatelia. Keď niekam došli, na križovatku, k rieke, vzali uholnicu a načrtli priamočiare mesto, mesto jasné a usporiadané, ktoré sa dá ľahko udržovať a viesť, v ktorom sa človek rýchlo orientuje a rád sa v ňom prechádza – mesto práce (ríšske mesto) a mesto rozkoší (Pompeje). Priama čiara zodpovedala hrdosti Rimana.

Pritom u nich v Ríme, so zrakmi upretými na ríšu, dusili sa v spleti somárskych ciest. Irónia! Bohatí potom opúšťali mesto a ďaleko od chaosu stavali si okázalé vily (vila Adriana).

S Ľudovítom XIV. boli Rimania jedinými veľkými urbanistami na Západe.

Stredovek zastrašený rokom 1000 poddal sa svojvôli somára a ešte ďalšie generácie sa jej dlho podrobovali. Ľudovít XIV. sa najprv pokúsil vyčistiť Louvre (Kolonády), potom sa však, znechutený, rozhodol urobiť veľké opatrenia: Versailles, mesto palácov, celé vopred premyslené, priamočiare a usporiadané, Observatórium, Invalidovňa a Esplanáda, Tuileries a Champs-Elysées, vybudované za mestom, ďaleko od chaosu, priamočiare a úhľadné.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite