Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Silnejší kurz by sme asi nevyjednali

.robert Žitňanský .časopis .týždeň v ekonomike

Rozhovor s Viliamom Pätoprstým, hlavným analytikom Unicredit banky a členom Klubu ekonomických analytikov.

Rozhovor s Viliamom Pätoprstým, hlavným analytikom Unicredit banky a členom Klubu ekonomických analytikov.

.myslíte si, že podozrenia z úniku informácií pri poslednej zmene centrálnej parity mohli mať vplyv na stanovenie konverzného kurzu?
Myslím si, že tieto podozrenia z úniku informácií zhoršili vyjednávaciu pozíciu Slovenska v dosahovaní silnejšieho kurzu. Aj bez tohto problému si však myslím, že bola veľmi vysoká, možno až 90-percentná pravdepodobnosť, že by sa nám nebolo podarilo silnejší kurz vyjednať. Ani ak by dôvodom bola inflácia, keďže sme výrazne posilnili nedávno.

.prečo si myslíte, že ďalšie posilnenie koruny nebolo pravdepodobné?
Pretože ak by ECOFIN (ministri financií štátov eurozóny, pozn. red.) pripustil fixovanie mimo parity, výrazne by tým zhoršil svoju vyjednávaciu pozíciu pri vstupe ďalších krajín a de facto by tým pochoval ERM II ako hodnoverný režim, keďže precedensy sú veľmi silný nástroj negociácií v EÚ. Vyslal by totiž signál – v ERM II sa môžete hýbať takmer ako chcete, môžete si meniť paritu podľa potreby a nakoniec môžete aj zafixovať kurz takmer kde chcete.

.je definitívny konverzný kurz dobrý?
Úroven, na ktorej je konverzný kurz stanovený, je podľa nášho názoru blízko úrovne optimálneho konverzného kurzu – teda rovnovážneho kurzu k polovici budúceho roka. Takáto úroven je dobrá nielen na potláčanie inflácie, ale je férová aj pre obyvateľstvo a podniky.

.nebolo by praktickejšie mať konverzný kurz zaokrúhlený napríklad na 30 korún za euro?
Úroven 30,0 je od konverzného kurzu vzdialená tak málo, že chyba zo zaokrúhľovania je skutočne minimálna – štyri koruny na tisícku. Takže v tomto problém nevidím.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite