Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Džezová flauta

.martin Mojžiš .časopis .spoločnosť

Ako stredoškoláčka povyhrávala veľa národných aj medzinárodných hudobných súťaží. Na vysokej škole chcela študovať flautu aj džez. Takže sa musela vybrať do Londýna. Mária Reháková

granty v rámci súťaže Talenty novej Európy sa udeľujú v troch kategóriách: vo vede, v športe a v umení. Začnime vedou. Vy ste nechodili na konzervatórium, ale na osemročné gymnázium. Do matematickej triedy.
K matematike, informatike a fyzike som mala vždy blízko. Z matematiky a fyziky som riešila korešpondenčné semináre, neskôr som dokonca robila aj vedúcu na matematických sústredeniach pre mladšie deti. Veľmi ma to zaujímalo, ale potom som to kvôli hudbe trošku opustila. Ale ono je to všetko také prepojené. Najmä tá matika a hudba.

.a čo šport? Ja som vás videl tancovať na nejakých školských vystúpeniach a tanec si často vyžaduje rovnako veľa tréningu ako šport. Bol tanec vaším hlavným tréningom alebo ste robili aj nejaký šport?
Nechodila som do nijakého športového klubu. Ale ako dieťa som chodila na veľa rôznych krúžkov. To mi vyhovovalo, dodnes mám problém zamerať sa úzko len na jednu vec. Tak som sa dostala aj k tancu. Chodila som do ľudového súboru a potom na ZUŠ-ku, kde bol balet aj moderný tanec. Ale vnímala som to viac ako umenie než ako šport.

.a sme pri umení. Vy študujete v Londýne džezovú flautu, pričom flauta nie je úplne typickým džezovým nástrojom. Ako ste sa k tomu dostali?
Chodila som na flautu a pôvodne som chcela robiť klasickú hudbu. Ale keď som mala asi pätnásť rokov, tak ma kamarátka dotiahla na letnú džezovú dielňu vo Frýdlante v Česku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite