Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Sú najväčšou hrozbou kresťania?

.michal Magušin .časopis .téma

Maďarský premiér Viktor Orbán znel ako ustarostený strážca cenného pokladu svojho národa a celej Európy. „Nie je iná alternatíva. Musíme chrániť naše hranice,“ hovoril.

bol začiatok septembra. Davy zmätených migrantov obsadili stanicu Keleti v Budapešti a Orbán vysvetľoval, že koná len svoju povinnosť. No nielen to. „Väčšina z nich nie sú kresťania, ale moslimovia. Je to dôležité, pretože európska identita je zakotvená v kresťanstve,“ prezradil hlbšiu motiváciu pre svoj postoj ku kríze. Keď Slovensko a Česko oznámili, že by si radšej dobrovoľne vybrali utečencov, ktorí sú kresťania, začalo byť jasné, že náš región niečo spája.

Niekedy ťažko odhadnúť najhlbšie úmysly ľudí. Pri politikoch to platí dvojnásobne. Preto treba aj také zvučné vyjadrenia, ako je snaha brániť kresťanstvo a kresťanskú kultúru, brať opatrne. Ale nech je už motivácia politikov odvolávať sa na kresťanskú kultúru akákoľvek, otvára sa otázka, ako ju správne chápať, ako sa prejavuje a čo ju ohrozuje.

.svet prekvasený vierou
Čo si predstaviť pod kresťanskou kultúrou? Starobylé katedrály, pochody za život alebo prispievanie do kostolnej pokladničky?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite