Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ako sa dobýja Česko

.miroslav Motejlek .časopis .týždeň doma

Česká republika predstavuje pre skupinu J&T kľúčový trh. Má na ňom viac než polovicu svojich aktív a pochádza z

Česká republika predstavuje pre skupinu J&T kľúčový trh. Má na ňom viac než polovicu svojich aktív a pochádza z neho drvivá väčšina ziskov.


V roku 1998 prevzala J&T skrachovanú Podnikateľskú banku. Navýšila jej kapitál a premenovala ju na J&T Banku. O skupine sa začalo hovoriť a jej hlavný predstaviteľ v Česku, Patrik Tkáč, sa stal predmetom záujmu médií. Dopyt bol najmä po pikantnostiach z jeho súkromia. V Česku totiž nikto nepochyboval, že je len predĺženou rukou otca Jozefa Tkáča, faktického stvoriteľa J&T ako finančnej skupiny.

.zázrak menom ČEZ
J&T z času na čas niečo kúpila, ale stále nešlo o nič významné. Zásadný zlom prišiel v roku 2003. Vtedy skupina spustila investíciu, ktorá zrejme predstavuje vôbec najvýnosnejší obchod po roku 1989 na území Českej republiky a Slovenska. J&T začala pre seba a svojich partnerov vo veľkom nakupovať akcie pološtátneho energetického holdingu ČEZ.
Podľa vyjadrenia partnera skupiny Tomáša Martinca z roku 2005 pre český časopis TÝDEN J&T s masívnymi nákupmi začala v čase, keď sa jedna akcia predávala hlboko pod hranicou sto korún českých. Dnes sa ČEZ predáva za viac než 1 300 korún. J&T sa postupne podarilo nakúpiť vyše desať percent najväčšej stredoeurópskej firmy podľa výšky trhovej hodnoty (vyše 50 miliárd dolárov). Na obchodoch s akciami ČEZ zarobila J&T pre seba a svojich klientov desiatky miliárd korún.
Kľúčovým dodávateľom peňazí pre J&T bol v časoch skupovania cenných papierov ČEZ finančník Pavel Tykač. Na českom trhu nemá azda nikto iný takú zlú povesť. Tykač bol hlavou skupiny Motoinvest, ktorá v polovici 90. rokov ovládla Agrobanku a desiatku fondov, ktoré vzišli z kupónovej privatizácie. Na banku bola uvalená nútená správa a z fondov zmizli obrovské sumy peňazí. Tykač na konci 90. rokov disponoval kapitálom, ktorý prevyšoval desať miliárd korún. Vďaka partnerstvu s J&T ho zvýšil asi na 25 až 30 miliárd korún českých.


.ako Tykač borca dobehol
Tykač je mimoriadne mazaný a bystrý. Ľudia z J&T ho podcenili a pomerne detailne mu opísali budúci vývoj na energetickom trhu. Tykač pozorne počúval. V máji 2006 udrel. Kúpil štyridsať a opciu na ďalších deväť percent Mosteckej uhelnej. J&T bola ako oparená, podiel v druhej najväčšej českej spoločnosti v ťažbe hnedého uhlia chcela kúpiť ona sama. Uhlie potrebovala pre tepláreň a elektráreň v bývalých Komořanoch u Mostu, ktoré kúpila v roku 2005 zhruba za tri miliardy korún. Dnešná hodnota výrobcu energií sa pohybuje okolo 10 miliárd korún. Zdroj je však celkom závislý od uhlia z Komořan. Tykač si bol toho veľmi dobre vedomý (sama J&T mu to detailne opísala) a začal tlačiť na zvýšenie cien uhlia.
Spory medzi oboma stranami sa dramaticky vyhrotili v roku 2007, keď Tykačova skupina zverejnila, že jej J&T dlhuje miliardy korún. Tykačovi ľudia takisto potvrdili, že pôžičky sú kryté mnohomiliardovými ručiteľskými zmenkami, ktoré podpísali všetci skutoční vlastníci skupiny J&T.
Kontroval Jozef Tkáč, prezident J&T. „Vzhľadom na vzniknutú situáciu sa finančná skupina J&T rozhodla vypovedať všetky zmluvné vzťahy, predčasne splatiť svoje záväzky a tým ukončiť spoluprácu s pánom Tykačom a ním ovládanými spoločnosťami.“ Vypukla vojna a nepriateľstvo, ktoré trvajú dodnes.
Celá záležitosť s Tykačom ukázala, že jeden-jediný človek môže byť omnoho dôvtipnejší než celá jedna finančná skupina dohromady. Do nepriehľadných a riskantných obchodov s mužom so zlou povesťou zatiahol J&T a rodinu Tkáčových Patrik Tkáč, ktorý v decembri 2007 označil správanie Pavla Tykača za životné sklamanie. V plnej nahote tak odhalil vlastnú naivitu.
Rozchod s Tykačom znamenal nevyhnutnosť hľadať nových partnerov. Voľba padla na Petra Kellnera a jeho konglomerát PPF. Obe zoskupenia sa spoločne usilovali o majoritný podiel v niekdajšom Českom Telecome alebo vo výrobcovi lietadiel Aero Vodochody. V oboch prípadoch odišli porazené. Napriek tomu  majú do budúcnosti niekoľko spoločných projektov. Už dnes spoluvlastnia firmu ABS Jets, ktorá prevádzkuje niekoľko súkromných prúdových lietadiel.

.dalík pomôže
Medzi najznámejšie české akvizície J&T patrí kúpa futbalového klubu Sparta Praha. Po finančnej stránke nejde o nijakú významnú vec, skupina skôr posilnila spoločenský vplyv  a prestíž. Jednou z možností sa stali tribúny futbalovej Sparty, ktorú skupina vlastní. Za vlády ČSSD sa na nich objavoval napríklad expremiér Jiří Paroubek. J&T mala veľmi dobré vzťahy s jeho poradcom a bývalým ministrom dopravy Jaroslavom Tvrdíkom.    No J&T v časoch vládnutia ČSSD zažila dva veľké neúspechy: nepodarilo sa jej získať uhoľné spoločnosti Severočeské doly a OKD. V oboch prípadoch neuspela. Z dnešného pohľadu jej unikli desiatky miliárd korún, ktoré na prípadnom ďalšom predaji mohla zarobiť.
Neúspech J&T motivoval k silnejšiemu preniknutiu do českej politickej elity. Štrbina sa našla cez Marka Dalíka, najbližšieho spolupracovníka a dôverníka premiéra Mirka Topolánka. Dalík, podobne ako partneri J&T Daniel Křetínský a Dušan Palcr, pochádza z Brna. J&T Banka požičala niekoľko miliónov Dalíkovej priateľke Gabriele Horáčkovej na prevádzkovanie predajne s kabelkami v zastrčenej uličke blízko centra Prahy. Z hľadiska pôsobenia J&T Banky sa jedná o ojedinelou záležitosť. Podobné obchody proste nerobí. Transakcia však celkom určite utužila priateľstvu J&T a vplyvného lobistu a najbližšieho priateľa českého premiéra.
   
.čudná cesta tryskáčom
Silné väzby na premiéra Topolánka potvrdzuje takisto  posledná udalosť: Ráno 25. mája odletel z Prahy do mesta Olbio na Sardínii trinásťmiestny tryskáč Embraer ERJ-135 Legacy, ktorý prevádzkuje ABS Jets, patriaci do skupiny J&T. Na palube boli premiér Topolánek, jeho priateľka podpredsedníčka  poslaneckej snemovne Lucie Talmanová, ich syn Nicolas, minister dopravy Aleš Řebíček a jeho rodina a neupresnený počet bodyguardov.
Spôsob prepravy podliehal najvyššiemu utajeniu. Niet sa čo čudovať, na Sardínii sa premiér zišiel s partnerom J&T Palcrom. Bol tam tiež Martin Roman. O generálnom riaditeľovi a predsedovi predstavenstva pološtátneho holdingu ČEZ je známe, že má s J&T nadštandardné vzťahy. Uskutočnili spolu už niekoľko obchodov a ďalšie chystajú. Roman patrí do najbližšieho Topolánkovho okruhu. Čo je najpikantnejšie, stretnutie sa uskutočnilo v čase, keď česká vláda chystá 100miliardovú privatizáciu Letiska Praha. A J&T patrí medzi záujemcov. Platbu za cestu vo výške 1,1 milióna korún na seba vzal minister Řebíček. Premiér potvrdil, že sa s ním vyrovná. Topolánek je však ako bývalý neúspešný podnikateľ nemajetný, takže nie je príliš pravdepodobné, že by len tak zo svojho  zaplatil stovky tisíc korún.
J&T takisto usilovne buduje politické väzby na úrovni hlavného mesta Prahy. Túto agendu má na starosti najmä Dušan Palcr, prípadne Daniel Křetínský. Dobré vzťahy s pražskými politikmi vidno najmä v spoločnosti Pražská energetika, kde tvoria zástupcovia hlavného mesta a J&T blok, ktorý celkom odstavil štát od vplyvu. Ten prostredníctvom ministerstva práce a sociálnych vecí vlastní nezanedbateľných 14,2 percent. Praha a J&T chcú podiel štátu za každú cenu získať.

Autor je redaktor časopisu Týden
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite