Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

London Calling

.peter Bálik .časopis .kultúra

O Abbey Road sníval už od detstva. V žilách mu koluje anglická krv, no do Londýna sa mu podarilo dostať až koncom 70. rokov. Teraz v legendárnych štúdiách nahral nový album.

ak stojíte na kruhovom objazde v severolondýnskej štvrti Musswell Hill, pred vami sa rozprestrie anglické veľkomesto, ktoré skutočne nemá konca. V poslednom čase sa Muswell Hill stal novým domovom slovenského speváka Mira Žbirku, s ktorým sedím v peknej reštaurácii v tejto štvrti a bavíme sa o jeho najnovšom rovnomennom albume, ktorý vznikol v legendárnom štúdiu Abbey Road, čiže tam, kde podstatnú čas svojej tvorby nahrali The Beatles. Žbirka je vôbec prvým Slovákom, ktorému sa podaril takýto husársky kúsok. Mal to byť čisto anglický album, ale hudobník sa nakoniec rozhodol, že časť piesní naspieva aj v slovenčine. „To aby si ľudia na Slovensku nemysleli, že priveľmi machrujem,“ hovorí Miro Žbirka so svojím typickým anglickým humorom.

Z odstupu to vyzerá, že tento album vznikol preto, že si tento hudobník len plní svoj dávny sen, čo je do istej miery aj pravda. Určite v tom však nie je žiadny rozmar speváka z ostbloku, ktorý si zaplatí nahrávanie v Abbey Road, len aby sa mohol pýšiť týmto menom. Po prvé, na Slovensku nie je väčší fanatik do The Beatles ako práve on, ale ani to nestačí na to, aby vám dovolili nahrávanie na tomto posvätnom mieste hudobníkov. Žbirkov producent Rob Cass nám povedal, že tam raz chceli nahrávať ruskí milionári, na stole ležali veľké peniaze, no štúdio povedalo nie. V Abbey Road sa nahrávajú veci, ktoré majú zmysel, podobne ako najnovší Žbirkov album, pomenovaný jednoducho Miro, ktorý patrí medzi najlepšie veci jeho dlhej hudobnej kariéry. A ešte jedna vec je dôležitá. Tento album je súčasťou príbehu, ktorý sa začal písať začiatkom štyridsiatych rokov v londýnskej štvrti Musswell Hill.

.angličanka v Bratislave
„Neďaleko od kruhového objazdu bol pub, ktorý sa volal Green Man. Tam sa otec zoznámil s mojou mamou legendárnym spôsobom, že jej omylom vypil drink,“ spomína spevák na slávny incident, ktorý nakoniec vyústil do toho, že slovenský tankista si zobral za ženu Londýčanku z Muswell Hill. Žbirkov otec bojoval ako vojak na strane spojencov v druhej svetovej vojne a osud chcel, že sa rodina po vojne usadila v Bratislave, kde sa 21. októbra 1952 narodil Miro Žbirka, ktorý tak vyrastal aj v spoločnosti dvoch starších bratov Jasona a Tonyho. No ešte pred jeho narodením železná opona rozhodla, že anglická časť rodiny zostala na druhej strane, a tak pre malého Mira alebo Mekyho sa Anglicko stalo nedostihnuteľným vysnívaným svetom, ktorý spoznával cez rodnú reč svojej mamy alebo cez hudbu z platní a hrania svojich starších bratov. „U nás doma bola angličtina normálna vec, samozrejme, ten vzťah k hudbe, ktorú sme ako tínedžeri počúvali, bol u nás doma silnejší aj tým, že sme mali vďaka mame reálnejší vzťah k jazyku. Keď môj brat Jasey hral Cliffa Richardsa alebo Elvisa, vedeli sme, čo sa tam presne spieva. Pre mňa to bolo úplne prirodzené.“

Aj keď jeho mama bola Angličanka, na jeho rodinu sa vzťahovali všetky obmedzenia ako na každého Čecha a Slováka vrátane neslávnej vycestovacej doložky. Komunistický režim, samozrejme, nikdy nedovolil, aby rodina Žbirkovcov mohla vycestovať za hranice spolu, pretože sa bál, že emigrujú. Spevák spomína, že síce nechápal, prečo sa nemôže ísť pozrieť do Anglicka, ale nejako zvlášť sa tým ako chlapec nezaoberal, bral veci tak, ako prišli.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite