Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dežo a Kubo. Otec a syn.

.juraj Kušnierik .časopis .literatúra

Sedemnásť listov, ktoré si počas posledného polroka spolužitia vymenili Dežo Ursiny a jeho syn Jakub, sú koncentrovaným dokumentom hlbokého vzťahu...

...zo života odchádzajúceho otca a do života vstupujúceho syna.

„Dnes zavčas rána som v hĺbke modlitby prijal Tvoj pozdrav a ihneď som Ti srdcom odvetil, no pozdrav vyslaný srdcom prijíma sa zase srdcom, takže som si nie celkom istý, či už prišiel... ak nie, je tu teraz: ,Ahoj, milý Kubo. Ešte raz Ti zo srdca prajem všetko najlepšie.‘“

.dežo Ursiny – legenda
Od konca sedemdesiatych rokov až do konca svojho života (zomrel v máji 1995) hrával väčšinou len v menších sálach, ktoré pritom nebývali vždy vypredané a jeho albumy predajnosťou nikdy neatakovali rebríčky predajnosti. Napriek tomu stopa, ktorú za sebou Dežo Ursiny zanechal, je mimoriadna a mnohoraká.

V prvom rade hudba. Nielenže albumy Modrý vrch, Nové mapy ticha, Príbeh či muzikál Neberte nám princeznú patria k tomu úplne najlepšiemu, čo v hudobnom Československu vzniklo. Ešte zvláštnejší a ojedinelejší je fakt, že Dežo Ursiny – podobne ako vo svete napríklad The Beatles – jednoducho nenatočil slabú platňu. Nie je preto divom, že Ursinyho piesne objavujú a obdivujú aj mladší hudobníci a hudobní fanúšikovia, ktorým tvorba Ursinyho generácie (azda s výnimkou Mariána Vargu) ináč veľa nehovorí.

Okrem toho bol pozoruhodný dokumentarista (jeho filmy vydal v roku 2013 Slovenský filmový ústav na dvoj-DVD s názvom 6 x Dežo Ursiny). A popri tom všetkom bol aj vynikajúci pisateľ listov. Krásna kniha jeho listov priateľke Zdenke Krejčovej (Moja milá pani, Artforum, 2007) bola pre mnohých z nás objavom, útla knižka jeho korešpondencie so synom Jakubom (Ahoj tato / Milý Kubo, filmotras, 2015) je nečakaným bonusom (a v kuloároch sa hovorí, že to ešte nie je všetko).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite