Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akčná publicistika

.zuzana Mojžišová .časopis .film

Ten film má naozaj vydarené meno – Gangster Ka. Hovorí o téme, ktorá by nás mala trápiť viac a transparentnejšie, než trápi – o mafiánoch, zločincoch a nenažrancoch. Dve hlavné mužské úlohy sú v tom filme herecky perfektne zvládnuté. Žiaľ, tým sa z mojej strany výpočet kvalít končí.

Český režisér Jan Pachl nakrútil svoj film podľa celkom čerstvej knihy populárneho investigatívneho žurnalistu Jaroslava Kmenta Padrino Krejčíř – Gangster. Áno, je to ten Krejčíř. Radovan. Mafián, zločinec, nenažranec, už dve desiatky rokov zapĺňa stránky nielen českých novín a internetových stránok. Miliardár voľakedy bývajúci v rezidencii za štyristo miliónov českých korún. Dnes odsúdený juhoafrickým súdom, výška trestu bude určená o niekoľko dní. Rozsudok tento človek bez škrupúľ komentoval slovami: „Lež a nenávist zvítězila nad pravdou a láskou.“ K realite nateraz viac dodať netreba, vráťme sa k filmu. Nateraz sme mohli vidieť prvý diel, druhý, pod názvom Gangster Ka: Afričan, nás čaká onedlho.

.aspoň trošku vzlietnuť
Príbeh je teda založený na skutočných udalostiach. A to dosť silno, a vlastne celkom nedávnych, mediálne pretriasaných, o ktorých sa dá predpokladať, že bežný divák je minimálne s hlavnými kontúrami dramatického konfliktu oboznámený už vopred. Pre tvorcov kriminálneho trileru – žánru, čo by mal napríklad vzbudiť napätie, prekvapivo nás sprevádzať odhaľovaním zákulisia zločinu, identifikovať hrdinu a nepriateľa a postaviť ich proti sebe, stotožniť publikum s bojovníkmi proti bezpráviu – to nie je priveľmi dobrá východisková situácia. Všetko nasvedčuje tomu, že filmári mali v pláne nakrútiť napínavé kino, na to však pravdepodobne bolo potrebné väčšmi sa odlepiť, vzdialiť od reality, aspoň trošku vzlietnuť, lebo inak sa iba – hoci vcelku akčne – recyklujú známe fakty.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite