Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

O utečencoch na dejepise

.denisa Gdovinová .časopis .spoločnosť

Čo robiť, keď sa študent na hodine opýta na imigrantov? Každodenné diskusie o aktuálnych témach môžu pomôcť školám, aby nezaostávali za realitou, myslí si Tomáš Slezák. Učí dejepis a nemecký jazyk na Gymnáziu Jura Hronca v Bratislave.

pýtajú sa študenti na utečencov?
Samozrejme. Na dejepise preberám v dvoch triedach práve Veľké sťahovanie národov. Koncept migrácie sa pri ňom dá pomerne dobre ilustrovať na aktuálnych udalostiach. Snažím sa študentom ukázať širší kontext. Nie je to prvýkrát, keď Európu zasahuje migračná vlna. Ukazujem im, že v minulosti boli aj ničivejšie vlny, ako je táto.

.prichádzajú študenti na hodinu už s vytvoreným názorom?
Často. Majú názory od rodičov, spolužiakov či z médií. Rozdiel je viditeľný medzi študentmi prvých ročníkov, maturantmi či tými, ktorí chodia na debatný krúžok. Títo študenti majú svoj názor zvyčajne už aj dobre vyargumentovaný.

.dá sa v takýchto prípadoch diskutovať a zostať pritom apolitický?
Myslím, že áno. Apolitickosť znamená, že učiteľ nevystupuje v pozícii ex cathedra – toto je môj politický názor a idem ho študentov naučiť. Vyjadrovanie názorov by malo byť začlenené do diskusie. Každý dobrý učiteľ má na svojho žiaka vplyv. Ale to majú aj rodičia, spolužiaci, celé okolie. Hovoriť študentom, akú politickú stranu voliť, to je určite extrém. Ale názor na aktuálnu tému, akou sú migranti či Ukrajina by učiteľ mal povedať. No nemal by ho presadzovať ako jediný správny a dať priestor aj iným uhlom pohľadu.

.sú však aj uhly pohľadu, ktoré želajú imigrantom smrť. Čo s extrémistickými názormi?
Na to sú mantinely demokracie. Rôznorodosť názorov by nemal učiteľ chápať tak, že umožní obhajovanie nacizmu a Hitlera.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite