Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rozpad Európy?

.marína Gálisová .časopis .fototéma

Samit EÚ o utečencoch bol skutočne núdzový. Zvolaný pod tlakom humanitárnej krízy, plný neobratných pokusov o ľudskosť a až príliš obratných snáh o únik pred zodpovednosťou. Výsledkom je otáznik, ktorý visí nad utečencami aj nad zjednotenou Európou.

Bolo by chybou napísať, že samity Európskej únie bežne vyvolávajú očakávania. Kto však očakával ďalší rozpad európskeho konsenzu a trieštenie starého kontinentu, tomu tip vyšiel. Už na stretnutí ministrov členských krajín pred samitom, teda schôdzkou hláv štátov, sa celkom obnažili rozpory vnútri zjednotenej Európy. Nebol to pekný pohľad.

.pokusy o hrdosť
Vášne vzkypeli ešte pred rokovaniami o relokácii ďalších 120-tisíc utečencov z tých, ktorí sa už na území členských krajín nachádzajú. (O relokácii 40-tisíc z nich už bolo rozhodnuté skôr.) Nie je to pritom žiadne systémové opatrenie a číslo s ním spojené nemôže byť konečné. Povinné prerozdelenie ľudí na úteku je s ohľadom na všetky okolnosti iba provizórny krok, prijatý na poslednú chvíľu, ktorý má pomôcť krajinám, kde sa takýchto osôb teraz ocitlo najviac – najmä Taliansku a Grécku. Tieto krajiny na svoju neudržateľnú situáciu upozorňujú už veľmi dlho. Najmä Taliansko sa oprávnene ponosuje, že imigrantom prichádzajúcim na jeho brehy Európa roky odmietala venovať pozornosť. A v súvislosti s Grékmi sa dlhodobo riešia iné dilemy. (Tie, ktoré dnes v porovnaní s prúdom ľudí prichádzajúcich z východu a juhu vyzerajú takmer idylicky.) Až teraz, keď kríza prerástla cez hlavu, a keď sa množstvo obetí medzi utečencami stalo pre verejnú mienku v Európe neúnosným, krajiny mimo hraničnej zóny EÚ uznali nutnosť riešenia. Aj v tejto situácii sa na samite vyskytla snaha vydolovať z krízy povzbudenie. Mohla pôsobiť až bizarne na pozadí utrpenia utečencov a spôsobov, akými si na tomto utrpení politické frakcie prihrievajú argumentačnú polievočku. So zmiešanými pocitmi sa počúvajú slová, ktoré povedal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker: „I napriek našej zraniteľnosti, nami vnímanej slabosti, je dnes Európa miestom, v ktorom ľudia hľadajú útočisko a exil. To je niečo, na čo môžeme byť hrdí.“ Európa, ktorá problém utečencov veľmi dlho prehliadala.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite