Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jedným dychom

.karol Voleman .časopis .literatúra

Otvorené listy rodákom na Dolnú zem od Štefana Markuša. Knižka je súborom kratších textov, ktoré autor, ktorý je bratom Jozefa Markuša, predsedu Matice Slovenskej, o ktorého činnosti sa však vyjadruje značne kriticky

Otvorené listy rodákom na Dolnú zem od Štefana Markuša. Knižka je súborom kratších textov, ktoré autor, ktorý je bratom Jozefa Markuša, predsedu Matice Slovenskej, o ktorého činnosti sa však vyjadruje značne kriticky /zdroj wikipedia/, písal do Ľudových novín, vychádzajúcich v Budapešti pre slovenskú komunitu v rokoch 2005 – 2007. Je celkom zaujímavé si po čase prečítať, akú esenciu týždeň čo týždeň zo slovenskej reality vybral náš bývalý veľvyslanec v Maďarsku. Keďže sa sa vyhýbal politickým témam, úvahy sú takmer nadčasové, často okorenené vtipnou pointou.
Knihou fejtónou nás v poslednom období obdaril aj známy slovenský znalec vína Fedor Malík. Každoročne máme možnosť sa oboznámiť s jeho prehľadom najznamenitejších slovenských vín, ale Fedor Malík nezanedbáva ani vychutnávanie s vínom spojených gastronomických zážitkov, čoho dokladom sú publikácie Víno na tanieri, Oškvarky vo fľaši a  aktuálne Víno na zjedenie. Malíkov štýl písania zvádza k pomalému degustovaniu knižky s pohárom lahodného moku, ukrývajúc sa pred horúčavou kdesi v tieni viniča.
Pohár dobrého vína, syr a olivy mali možnosť návštevníci košického Artfora ochutnať v tomto mesiaci už dvakrát. Najkôr na autorskom čítaní Michala Hvoreckého, ktorý absolvoval turné, na ktorom profesionálne a zároveň vtipne a propagoval svoju novú knihu Pastiersky list. Neskôr, netradične, v sobotu poobede sme mali výnimočnú možnosť stretnúť autora knižnej predlohy k Oscarom ovenčeného filmu Ďáblova dílna, priameho účastníka najväčšej falšovateľskej operácie v dejinách, ktorej sa Adolf Burger zúčastnil nedobrovoľne, ako väzeň v koncentračnom tábore.
Tento piatok nás do svojho sveta vtiahne bravúrny spisovateľ a charizmatický rečník Stanislav Rakús. Excentrická univerzita voľne nadväzuje na predchádzajúcu prózu Nenapísaný román, za ktorý bola Stanislavovi Rakúsovi právom udelená Cena Dominika Tatarku. O dôvod viac nabáda na návštevu niektorého z našich kníhkupectiev aj každoročná práve odštartovaná akcia Letné čítanie, ktorá vám umožňuje každý deň si vybrať jednu knihu a my vám ju predáme s 20-percentnou zľavou. Pravda, jediná podmienka je, že musíte byť členom Artforum klubu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite