Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pavel Vilikovský a finálová deviatka

.juraj Kušnierik .časopis .kultúra

Desiaty ročník Ceny Anasoft litera je... zaujímavý. Finálová desiatka obsahuje jasného favorita, niekoľko kvalitných titulov a dva pozoruhodné debuty.

Tvrdenie, že finálová desiatka Ceny Anasoft litera je hoci nedokonalým, ale určite najvernejším obrazom stavu slovenskej literatúry v danom roku, je už otrepané klišé. A navyše to nie je celkom pravda. Finálová desiatka neodráža len minulý literárny rok, ale aj vkus piatich členov poroty. Tú tento rok tvorili Zora Prušková, Ivana Taranenková, Adam Bžoch, Marek Debnár a Valerij Kupka, teda renomovaní literárni vedci či historici a jeden básnik, pričom dvaja členovia poroty (Kupka a Bžoch) sú aj prekladatelia.

.čo nám vo finále chýba
Každému niečo iné. Z kníh, ktorých zaradenie do finálovej desiatky porota určite zvažovala, no nakoniec sa pre ne nerozhodla, treba spomenúť minimálne týchto šesť: knihu krátkych, navzájom voľne previazaných, svižne napísaných textov Agdu Bavi Paina More. Love. Čajky, útlu, smutnovtipnú, a žiaľ, už poslednú knižku Kornela Földváriho ...až pod čiernu zem, láskavé rozprávanie Laca Keratu o odchádzaní Ešte som tu a zostanem, číry, takmer rozprávkový (hoci hrozivo skutočný) príbeh Petra Krištúfka Peter, Ema a smrtihlav, zábavné, jazyk a imagináciu obohacujúce Uspávanky pre partizánky a príjemne plynúce rozprávanie o Rukojemníkovi, ktorým sa nielen s literárnym svetom rozlúčil Peter Pišťanek.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite