Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kišiňovské stany

.boba Baluchová .časopis .lifestyle

Moji kolegovia a kolegyne z Katedry rozvojových štúdií na Palackého univerzite v Olomouci majú šťastie na načasovanie. Už v roku 2009 boli krátko po twitterovej revolúcii v Moldavsku, na exkurzii v hlavnom meste Kišiňov a ďalších oblastiach. Stretali sa vtedy prevažne s ľuďmi, ktorí boli zapálení pre zmenu, orientovaní na Európu a nadšení, že im už nebudú vládnuť komunisti.

Žiaľ, reformy sa tu nie vždy realizujú s pochopením a integrácia do EÚ nebude taká rýchla, ako sa pred piatimi rokmi očakávalo. Tak to aspoň vyzerá v týchto dňoch. So študentmi a študentkami z Palackého univerzity sme zase na podobnej exkurzii a zase v centre diania, v rozbúrenom Kišiňove. V krajine, kde podľa neoficiálnych zdrojov v roku 2015 klesla podpora EÚ na alarmujúcich 38 percent. Naopak, stúpa náklonnosť k Rusku – ešte aj tam, kde by to málokto čakal (napríklad v autonómnej oblasti Gaugazsko).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite