Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Zviera alebo Boh

.iva Mrvová .časopis .literatúra

Stretne sa slovenský premiér, kňaz, utečenec, europoslanec a bratislavská kaviareň a chcú žiť plnohodnotne a šťastne v jednom štáte. Je to možné?

Pochody, výzvy na námestiach, ohnivé statusy. V štáte, v ktorom nepretržite dochádza k bujarému konfliktu želaní, priorít a hodnôt, sa pokojné a plnohodnotné spolužitie ľudí javí stále trochu vzdialené. Človek nebol uspôsobený na osamelý život bez iných. Je to bytosť výsostne spoločenská a v osamotení chátra. Ľudská spoločnosť je však na druhej strane plná konfliktov a vzájomného ohrozovania. Dnes, keď mnohí v stredoeurópskych končinách rezignovali na existenciu sebavedomej, kultivovanej občianskej spoločnosti a hľadanie spoločného dobra, je tu nová kniha Tomáša Zálešáka Obec v kríze.

.obrana politiky
Vysokoškolský pedagóg Tomáš Zálešák je autorom pozoruhodnej knihy Diablova práca: úvahy o totalitarizme. Jeho nové dielo Obec v kríze sa sústreďuje predovšetkým na odkrývanie podstaty politiky a jej, nech to znie akokoľvek čudne, obranu. Nečiní tak s populárnou nechuťou a frustráciou. Politiku obnažuje v celej jej skazenosti, hnuse, no i kráse a nevyhnutnosti zároveň. Vyhýba sa naivnému zidealizovanému sentimentu i trvalému odmietaniu politiky ako prázdnej, nečistej a agresívnej distribúcie moci. Namiesto toho zdôrazňuje jej potrebu pre náležité fungovanie ľudského spoločenstva.

Ako sám autor v diele píše, jediný spôsob, ako naprávať omyly, napredovať k vzájomnému porozumeniu a čeliť kríze občianskeho spoločenstva, je s pomocou diskusie. V predhovore Zálešák priznáva, že text, ktorý čitateľovi predkladá, trpí množstvom nedostatkov. „Ak dielo zostane izolovaným monológom, tieto nedostatky zostanú nenapraviteľné.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite