Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nákup umenia ako investícia

.eva Čobejová .časopis .spoločnosť

O zbieranie umenia sa už dávno nezaujímajú iba znalci umenia či kunsthistorici. Dokonca aj na Slovensku už máme investičný Art Fond. Hovoríme s jeho riaditeľkou Kristínou Jarošovou.

.čo je to vlastne Art Fond?

Je to investičná zbierka umenia, ktorá vznikla v decembri 2014 a zameriava sa na stredoeurópsky región. Nakupuje kľúčových autorov od 60 rokov až po súčasnosť. V prvom roku sa zameriavame iba na nákup slovenských výtvarníkov. V nasledujúcich rokoch budeme nakupovať českých, poľských výtvarníkov a tak ďalej. Je to vlastne investičná platforma na vytváranie umeleckej zbierky. Iniciátorom založenia tohto fondu bola J&T Banka a dnes je jedným z akcionárov Art ondu. Samozrejme, je za tým aj osobný vzťah banky a jej vedenia k výtvarnému umeniu. J&T Banka preto SNG či Cenu Oskara Čepána.

.takže akcionári zložili peniaze a vy máte nakúpiť obrazy, ktoré sa časom finančne zhodnotia?

Áno. Máme však voľné pole pôsobenia vo výbere diel a máme úplnú dôveru akcionárov. Pre niektorých je to prvý kontakt s umením, iní už dlhodobo nakupujú či umenie. My im potom nakúpené diela prezentujeme.

.ako to reálne funguje?

Art ond vzniká na zelenej lúke, lebo podobný investičný fond sa v tomto priestore nenachádza. Takže sme si sami vykreovali, ako bude fond fungovať, ale, samozrejme, vychádzali sme z toho, ako fungujú podobné fondy v zahraničí, napríklad v USA a vo Veľkej Británii. Máme poradnú komisiu, je v nej bývalá dlhoročná riaditeľka SNG Katarína Bajcurová, rektor VŠVU Stanislav Stankoci a dve kunsthistoričky i kurátorky Katarína Rusnáková a Beáta Jablonská.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite