Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Európa sa vracia do 30. rokov

.dalibor Roháč .časopis .politika

Reakcia Európy na utečeneckú krízu či Putinove vojenské manévre prinášajú ozveny hrôz minulosti.

Česká polícia zastavila skupinu sýrskych migrantov, ktorí sa vlakom snažili dostať do Nemecka. Asi dve stovky utečencov potom označili číslami na predlaktí. Tento nešťastný krok nebol jediný, ktorý v poslednej dobe pripomenul Európanom obdobie, na ktoré by najradšej zabudli. Poľský europoslanec Janusz Korwin-Mikke napodobnil nacistické pozdravné gesto počas júlovej parlamentnej debaty. Pred dvoma rokmi zas členovia gréckej krajne pravicovej strany Zlatý úsvit kričali „Heil Hitler“, keď ich kolega Panagiotis Iliopoulos musel opustiť rokovaciu sálu pre urážky politických oponentov.
Historické paralely nikdy nie sú úplne správne – teda aspoň nie presné. To však neznamená, že z porovnania minulosti a prítomnosti sa nedá nič naučiť. Dnešná Európa má podobne ako v tridsiatych rokoch päť príznakov nastávajúcej geopolitickej katastrofy.

.nefunkčný menový systém
Ekonómovia ako Milton Friedman, Anna Schwartzová či Ben Bernanke sa zhodujú, že Veľká hospodárska kríza v tridsiatych rokoch bola do veľkej miery výsledkom nesprávnej menovej politiky. Centrálne banky nechali západné ekonomiky prejsť bolestivým obdobím škrtania cien namiesto agresívneho zásobovania likviditou. Dôvodom bola naviazanosť na zlatý štandard. Dnešné euro je ekvivalentom medzivojnového zlatého štandardu. Pokiaľ euro nie je naviazané na reálnu cenu produktov, umožňuje to využívať voľnejšiu menovú politiku. Jednotlivé krajiny eurozóny – napríklad Taliansko alebo Grécko – tak nemôžu využiť výmenný kurz na zníženie ekonomickej záťaže.
Medzivojnový zlatý štandard sa nakoniec rozpadol a viedlo to k zlepšeniu situácie. Veľká Británia či škandinávske krajiny, ktoré sa zlatého štandardu vzdali ako prvé a devalvovali menu, sa dočkali silnejšieho ekonomického rastu ako štáty, ktoré zostali dlhšie uväznené v „zlatých okovách“.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite