Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Túto kauzu môže vyriešiť len zmena vlády

.marek Vagovič .časopis .kauza

Polícia preverovala tunelovanie Vojenskej spravodajskej služby (VSS) veľmi laxne – navyše v spolupráci s ľuďmi, ktorí sú podozriví z protiprávneho konania. Vyšetrovateľ ani netuší, ako funguje tajná služba, myslí si bývalý dôstojník VSS Ivan Macko.

.o kauze tunelovania VSS ste prvýkrát verejne prehovorili v roku 2013, keď sa prípad prevalil v médiách. Čo sa dialo potom?
Dlho to nikoho z kompetentných nezaujímalo. Pre vyšetrovateľa Laha som zrejme nebol zaujímavý, alebo bol zahltený inou prácou. Napísal som mu teda list, no nijako nereagoval. Ozval sa zhodou okolností až po tom, ako ma telefonicky oslovil jeden novinár so žiadosťou o rozhovor o tunelovaní VSS.

.ako to Laho zdôvodnil?
Spýtal sa ma, čo vlastne chcem, či chcem vypovedať a ak áno, že mám teda prísť. No keď som prišiel na výsluch, bol nepripravený: ukázal mi papier, že som bol zbavený mlčanlivosti, ktorý sa ma však netýkal. Keby som totiž začal hovoriť, mohli by to použiť proti mne. Tak som ho upozornil, že som zbavený mlčanlivosti len v súvislosti s konkrétnymi objektmi. Požiadal som ho, aby to napravil, čo sa aj stalo, hoci to istý čas trvalo.

.vedel, čo sa vás má na výsluchu pýtať?
Povedal by som, že sa nechal len tak poinformovať, o čo vlastne ide. Vopred som ho pritom upozornil, aké spisy si má vyžiadať, aby si ich naštudoval.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite