Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ďalší tunel u tajných?

.marek Vagovič .časopis .kauza

Podľa prokurátora Kováčika postupovala polícia správne, keď zastavila trestné stíhanie v kauze tunelovania VSS. Na stole je pritom ďalší prípad: podozrenie z manipulácie výberového konania na výstavbu budovy na okraji Bratislavy za približne 1,5 milióna eur.

.keď denník SME v máji 2013 zverejnil informácie, že počas prvej vlády Roberta Fica došlo k rozkrádaniu majetku Vojenskej spravodajskej služby (VSS), vyzeralo to na škandál roka. K správe, ktorá opisovala praktiky vojenských tajných v rokoch 2007 – 2010, keď bol ministrom obrany Jaroslav Baška (Smer), sa navyše prihlásil dôveryhodný svedok: bývalý zástupca riaditeľa VSS Vladimír Suchodolinský, ktorý túto funkciu zastával za vlády Ivety Radičovej. Podľa neho VSS s požehnaním bývalého vedenia služby (Juraj Šebo, Ľubomír Skuhra, Ľubomír Benkovský) spreneverila majetok za niekoľko miliónov eur.
V praxi to malo fungovať tak, že tajní najskôr kúpili – za trhové ceny – dom, byt či chatu. Následne ho za štátne peniaze zrekonštruovali a po nejakom čase účelovo vyradili ako nepotrebný alebo dekonšpirovaný. A potom ho lacno predali firmám alebo ľuďom, ktorí mali väzby na vedenie služby. Hodnota majetku VSS sa umelo znižovala aj fingovanými nehodami (pád stromu na chatu). Minister obrany Martin Glváč (Smer) síce tvrdil, že Suchodolinského správa je slohová práca, prípadne „kačica“: no každému, kto si ju prečítal, bolo jasné, že blufuje, aby sa udržal vo funkcii. Precíznosť, s akou bola správa spracovaná, totiž vyráža dych.
Súčasťou štrnásťstranovej správy o tunelovaní VSS sú totiž aj desiatky príloh – zmlúv o kúpe (predaji) majetku, interných pokynov s podpismi kompetentných, účtovných dokladov aj faktúr. Kauza mala aj silný politický nádych: jeden z hlavných aktérov Skuhra je totiž človekom ministra vnútra Roberta Kaliňáka (.týždeň č. 22/2013). Denník SME zverejnil aj fotky z afrického Beninu, na ktorých pózujú Skuhra, Šebo a Georges Gansé – považovaný za správcu majetku bývalého predsedu SNS Jána Slotu. Politické krytie bolo zrejme aj hlavným dôvodom, pre ktorý nebol nikto z trojice Skuhra, Šebo, Benkovský postavený pred súd.

.úraduje Kováčik
Polícia, ktorá patrí pod nominanta Smeru Kaliňáka, totiž po necelých dvoch rokoch (február 2015) trestné stíhanie v kauze tunelovania VSS zastavila. Autor spomínanej správy Vladimír Suchodolinský, bývalý príslušník VSS Ivan Macko a poslanec parlamentu za SaS Ľubomír Galko sa preto v júli 2015 obrátili na Generálnu prokuratúru, aby preskúmala zákonnosť postupu policajného vyšetrovateľa Slavomíra Laha. Podľa nich totiž nevypočul viacerých kľúčových svedkov, pričom dostatočne nepreveril ani podozrenia o nakladaní s majetkom VSS. Vo svojom podnete spomínajú aj dva konkrétne príklady.
Prvým je odpredaj rekreačnej chaty v okrese Trnava, ktorej cena sa údajne v roku 2008 podvodne znížila tak, že vojenským tajným vznikla škoda takmer za 1,8 milióna korún.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite