Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Démon paparazzi

.elena Akácsová .časopis .ostatné

Je to hrozné, táto digitálna doba. Každý má pri sebe nejaké záznamové zariadenie, keď nič lepšie, tak aspoň mobil. Použiť ho a okamžite poslať do sveta zvuk, fotku či dokonca video zvládne už aj priemerne cvičená opica.

Je to hrozné, táto digitálna doba. Každý má pri sebe nejaké záznamové zariadenie, keď nič lepšie, tak aspoň mobil. Použiť ho a okamžite poslať do sveta zvuk, fotku či dokonca video zvládne už aj priemerne cvičená opica.
Pomaly už nebude miesta, kde by sa človek mohol uvoľniť a správať sa spontánne, pretože všade ho môže niekto cvaknúť a zavesiť na web a už na druhý deň si môže užiť svojich päť minút nevyžiadanej, zato hneď celosvetovej slávy.
Celebrity si už zvykli, že si musia dávať pozor na každý krok a gesto, i keď nedávna aféra s nahými dovolenkovými fotkami pani Bohdalovej, dáva tušiť, že ešte podceňujú zlepšujúce sa možnosti amatérskych paparazzov (v tomto prípade až podozrivo dobre technologicky vybavených).
To, čo zažívajú celebrity už niekoľko rokov, však čoraz častejšie zakúšajú aj celkom obyčajní ľudia. Zlé rodinné fotky sa dali ešte ustriehnuť a spáliť, ale keď začali byť v móde relácie s rodinnými videami, zobudil sa démon paparazza v mnohom amatérskom tvorcovi. Padajúce nevesty a bábätká, zmagorené zvieratká, odvážni rodinní kaskadéri sa však rýchlo prejedli, a tak sa stále stupňuje drsnosť obsahu aj tých, čo záznam vytvárajú.

Pritom si mnohí ani neuvedomujú, že zverejnením záznamu porušujú zákon. Jednak tým, že môže dôjsť k zásahu do súkromia, nehovoriac o tom, že nie vždy je možné ho použiť bez súhlasu zaznamenanej osoby. No ale kto by to v tom kvante kontroloval, kto by sa súdil a naťahoval? Márne rozmýšľam nad tým, ako je možné brániť sa, ako si uchovať svoje súkromie?
Celebrity to riešia tak, že na tých najsúkromnejších a najdivokejších večierkoch pri vstupe odovzdávajú všetko, čo je schopné vytvárať záznam. Neviem si celkom dobre predstaviť realizáciu týchto opatrení v menej vysokých kruhoch, takže nám obyčajným smrteľníkom napokon nezostane nič iné, ako sa vždy a všade správať vzornejšie a cnostnejšie ako Matka Tereza. A donaha sa vyzliekať iba v tmavej a utesnenej miestnosti.

www.t-station.sk
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite