Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pod lupou Jána Štrassera: Dvakrát hyenizmus

.ján Štrasser .časopis .klub

Najvyšší slovenský demoralizátor (čítaj: odporca moralizovania) Robert F. tvrdo bojoval o to, aby súkromné zdravotné poisťovne na Slovensku skapali a ostala len jedná – tá štátna. Tá, ktorá dnes odmieta preplatiť svojim poistencom Anne Slančíkovej a Júliusovi Pollákovi liečbu liekom jakavi.

Obaja sú v akútnom ohrození života, no Všeobecná zdravotná poisťovňa nie a nie zaradiť jakavi do zoznamu uhrádzaných liekov, keďže sa už mesiace naťahuje s Novartisom o výšku zľavy. Novartis je nadnárodná farmafirma, ktorá uvažuje obchodnícky: ak dá (podľa nej) neprimeranú zľavu VšZP, budú si ju žiadať všetci. Na druhej strane VšZP je štátna poisťovňa, ktorej smer-prioritou by mali byť potreby ľudí.
A teraz pozor! Súkromná poisťovňa Dôvera – áno, jedna z tých dvoch, o ktorých Robert F. v roku 2012 vyhlásil, že „je politicky rozhodnuté – bude jedna zdravotná poisťovňa a súkromné zdravotné poisťovne nebudú vyťahovať peniaze z vreciek ľudí“, liek jakavi svojim poistencom prepláca. Pani Slančíková a pán Pollák by sa do konca septembra mohli prepoistiť (čítaj: odísť z tej našej štátnej „dobrej“ poisťovne do tej cudzej súkromnej a zlej) a od 1. januára 2016 by jakavi mohli dostať. Ak sa toho, s prepáčením, dožijú.
Tomuto hovorím hyenizmus. VšZP nekoná v prospech svojich poistencov, ale čo je strašnejšie, nekoná, hoci sú ohrozené ich životy.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite