Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mobilná aplikácia

.martin Mojžiš .časopis .týždeň doma

Minulé leto strávil na stáži v Googli v Krakove. Toto leto trávi na stáži vo Facebooku v Silicon Valley v Kalifornii. Rozhovor sme robili cez skype. Jozef Marko.

vo vašej prihláške do grantovej súťaže Talenty novej Európy figurovali tri zaujímavé čísla: jedno rádovo v desiatkach, druhé rádovo v desiatkach tisícov, tretie v stovkách tisícov. To prvé sa týkalo vášho umiestnenia na medzinárodnej olympiáde v informatike v austrálskom Brisbane. Vaša strieborná medaila znamená ktoré miesto?

Nie je to druhé miesto, na predmetových olympiádach sa dostávajú medaily v rámci nejakých pásiem. Na informatike dostáva prvá dvanástina ľudí zlatú medailu, druhá a tretia dvanástina má striebornú medailu a štvrtá, piata, šiesta dvanástina má bronzovú medailu. Takže až polovica ľudí dostane medailu. Ja som skončil na šesťdesiatom druhom mieste z tristo účastníkov.


.ako vlastne prebiehala tá finálová súťaž?

Každá krajina má možnosť vyslať štyroch ľudí. Na Slovensku sa to robí tak, že približne pätnásť najlepších z celoštátneho kola pozvú na týždňové výberové sústredenie. Tam sa každý deň programuje a podľa výsledkov sa priebežne mení poradie, až nakoniec prví štyria postupujú. Je to hrozne stresujúce a človek sa tam cíti ako vo vojenskom tábore. Ale výsledkom je, že v celkovom počte medailí je za uplynulých dvadsaťpäť rokov Slovensko siedme na svete. A to je nás päť miliónov. A ako vyzeralo to svetové finále? Prvý deň bol nejaký zábavný program, druhý deň bol súťažný – to sme mali päť hodín na tri úlohy, tretí deň bol znova nejaký kultúrny program, štvrtý znova súťažný, piaty opäť nesúťažný, na šiesty deň bolo vyhodnotenie a na siedmy deň sme išli domov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite