Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hora je môj domov

.andrej Bán .časopis .téma

Dňa 5. augusta 1995 uvidela na hore Zvir v Litmanovej prvý raz Pannu Máriu. Z obyčajného dievčaťa sa stala vizionárka obdarená výnimočnými schopnosťami. Ako dnes vidí Ivetka Hudáková to, čo prežila?

absolvovala už desiatky rozhovorov, do svojej talkshow ju pozval aj Jan Kraus, český režisér Vít Poláček o nej natočil vysoko oceňovaný film Ivetka a hora. Ako v ňom so šokujúcou úprimnosťou hovorí, dospelí, ktorí do nej premietali svoje priania a túžby, jej ukradli detstvo.

.ivetka a dedina
Je to silný príbeh dievčaťa, dnes dospelej vydatej ženy, ktorá s manželom a synčekom žije a pracuje v Anglicku. V Poláčkovom filme priznáva, že ňou zmietalo rebelantstvo voči pokryteckej morálke okolia, vzdor voči autoritám, úsilie uchrániť si detskú nevinnosť. Vlastnosti o to cennejšie, že vyrastala v prekrásnej, no zapadnutej a do seba uzavretej dedinke s vyše šesťsto obyvateľmi kdesi pri poľskej hranici. Dedinke, ktorú plasticky ukázal aj dokumentárny film Jara Vojteka Vtedy na východe. Oddávna tu žili zbožní ľudia, no „kto nepašoval špiritus z Poľska, bol trochu menejcenný“. Zem bola ťažká a jalová, motykami ju obrábali. Chlapi vždy v septembri hodili krošnu na chrbát a poďho do sveta, hrnce opravovať. Silnou tradíciou je tu vysťahovalectvo za prácou do Ameriky, kde skončil niekto z každej rodiny. Tam „v nevijorku, kde sa musíš ponížiť pred tými čiernymi“. Tam „na štyridsiatej druhej, kde je toten mrakodrap“.

Do Litmanovej v okrese Stará Ľubovňa dnes prichádzajú zástupy turistov, v zime lyžiarov, často zvedavcov, no najmä mariánskych pútnikov. Zjavenia a púte tu bývali päť rokov každú prvú nedeľu po prvom piatku v mesiaci. Napríklad aj v januári roku 1993, keď tu bolo rekordných mínus 27 stupňov. Pútnici sa brodili po pás snehom, niektorí išli dokonca bosí. Na hore, kde bol pôvodne iba malý drevený zrub, zvaný majdan, je dnes chrámový komplex s potrebnou pútnickou infraštruktúrou. Otec Michal Leščišin je rektor chrámu. Denne tu bývajú modlitby a liturgie. Cirkev označila horu Zvir najprv za miesto modlitby, neskôr ako pútnické miesto.

Zjavenia sa ukončili 6. augusta 1995, ich pravosť sa bude posudzovať zrejme ešte dlho. „Či už to bude potvrdené, alebo nie, zázraky sa tu dejú každý deň. Ak tu ľudia nájdu vnútorné uzdravenie skrze svätú spoveď, čo viac človek potrebuje?“ pýta sa otec Leščišin.

.verím v pravosť zjavení
Prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak má k Litmanovej vrúcny vzťah. Relaxoval tam už v minulosti, najmä v čase, keď rastú huby. Asi mesiac po prvom zjavení, v septembri 1995, ho tam priateľsky pozval tamojší farár, otec Zavacký.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite