Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šťastný trojlístok

.denis Schvarcz .časopis .šport

V minulej sezóne robili basketbalisti Boston Celtics všetko preto, aby skončili čo najhoršie. Klub by tým totiž získal šancu na jedného z dvojice supertalentov draftu, na Kevina Duranta alebo Grega Odena. Nepodarilo sa.

V minulej sezóne robili basketbalisti Boston Celtics všetko preto, aby skončili čo najhoršie. Klub by tým totiž získal šancu na jedného z dvojice supertalentov draftu, na Kevina Duranta alebo Grega Odena. Nepodarilo sa.


Napriek tomu dvíhali minulý týždeň hráči v tradičných bielo-zelených dresoch po sedemnásty raz nad hlavu trofej víťazov bezkonkurenčne najlepšej basketbalovej ligy na svete. Od šestnásteho titulu uplynulo dlhých 22 rokov.
Boston Celtics s legendárnym Larry Birdom vtedy získali tretí titul šampiónov NBA za posledných šesť rokov. A asi nikomu nenapadlo, že na zopakovanie tohto úspechu budú čakať viac než dve dekády. Všetko vyzeralo, naopak, veľmi ružovo. Celtics mali právo druhého výberu v drafte a získali talentovaného Lennyho Biasa. Nádejný nástupca Larryho Birda sa však nedožil ani prvého zápasu za vysnívaný profesionálny klub. Zomrel na predávkovanie drogami dva dni po drafte. A vtedy sa rozkrútila zostupná špirála, ktorej dno dosiahli v Bostone až v závere minulej sezóny.
Obrat nastal po skončení minulého ročníka. Jeho základom bola riskantná hráčska výmena. Kevin Garnett bol najväčšou hviezdou Minnesotty. Vysoký forward sa však za tucet rokov v NBA nikdy nedostal do finále. Minnesotta ho pred touto sezónou šokujúco vymenila do Bostonu. Hviezdny obranca, ktorý sa však dokáže presadiť aj v útoku, sa stal prvým stavebným kameňom obrody Celtics.

Druhým skvelým darčekom pre Paula Piercea, dovtedy jedinej hviezdy Celtics, bol Ray Allen, ostrostrelec zo Seattlu. Možno si ho pamätáte aj z filmu Bieli muži nevedia skákať. A tak sa zrodila Big 3 – veľká trojka. Zrazu chceli v Bostone hrať voľní agenti a aj mladí hráči v klube získali novú motiváciu. Všetci cítili, že najbližší rok-dva budú Celtics s troma lídrami najmenej favoritmi na finále.
Boston valcoval v základnej časti, skončil s najvyšším počtom víťazstiev spomedzi všetkých tímov. V play off sa však bielo-zelení rozbiehali pomalšie. Mladíci z Atlanty Hawks sa poddali až v rozhodujúcom siedmom zápase v Bostone, rovnako ako LeBron James a jeho Cleveland Cavaliers. Siedmy zápas série s Cavaliers bol jedným z vrcholov tohtoročného play off. Celtics ho vyhrali 97-92 a postúpili.
Finále NBA hrali proti sebe Boston Celtics a LA Lakers desaťkrát. Tentoraz sa Kobe Bryant a jeho Lakers v Bostone nepresadili v prvých dvoch finálových zápasoch, tretí a piaty doma vyhrali. O všetkom rozhodol štvrtý zápas, v ktorom sa Bostonu podaril historický obrat. V tretej štvrtine zápasu, ktorý sa pre vývoj série ukázal ako rozhodujúci, prehrával Boston o 24 bodov. Vtedy však Big 3 ukázala ako veľká trojka z osemdesiatych rokov. Bird, McHale a Robert Parish vedeli zabrať, aj keď sa nedarilo, a vyhrávať zápasy silou vôle. Garnett, Allen a Pierce ich dokonale napodobili. V Kalifornii pred zrakom celebrít (Jack Nicholson, Denzel Washington a desiatky iných) „ukradli“ štvrtý zápas série. V šiestom dueli na domácej palubovke pred domácimi dlho trápenými fanúšikmi potom už doslova rozbili Lakers 131 - 92. Sedemnásteho júna získali Celtics svoj sedemnásty titul.
V prvej dekáde nového tisícročia je skvelé byť fanúšikom Bostonského športu. New England Patriots vyhrali medzi  rokmi 2001 a 2005 trikrát SuperBowl, baseballisti Boston Red Sox v roku 2004 prekonali vyše 80-ročné prekliatie a získali World Series. Navyše na zopakovanie víťazstva nepotrebovali takmer 100 rokov, titul získali aj vlani. A teraz sa k nim pridali basketbalisti.

Autor je bývalý športový novinár
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite