Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Harabinove kontakty

Podpredseda KDH Daniel Lipšic minulý týždeň vyrukoval s tvrdým útokom na ministra spravodlivosti Štefana Harabina. Počas parlamentnej debaty Lipšic naznačil, že minister Harabin má kontakty na mafiu. Spomenul konkrétnu kauzu, ktorá sa týka Bakiho Sadikiho, trestne stíhaného pre trestný čin obchodovania s drogami.
Lipšic vyzval ministra na detektor lži, kde by mu chcel položiť viacero otázok. Chcel by sa ho opýtať, či Harabin a Sadiki boli priateľmi, či s ním bol v kontakte 17. septembra 1994, teda dvanásť dní pred jeho zadržaním. Lipšica ďalej zaujíma, či Harabin poskytoval Sadikimu právne rady a či intervenoval u bývalého ministra vnútra Ľudovíta Hudeka, aby Sadikimu odpustil administratívny trest vyhostenia. „Je mi zle, keď vás počúvam hovoriť o boji proti organizovanému zločinu. Je mi zle fyzicky, keď čítam vaše návrhy zákonov. Je mi zle, keď počúvam o vašich vzťahoch, kontaktoch a prepojeniach. Pán minister, nielen táto vláda, ale vy osobne ste mafia friendly,“ zakončil svoje parlamentné vystúpenie Lipšic.
Harabin na Lipšicove konkrétne otázky neodpovedal. Obmedzil sa len na vyjadrenia, že jeho predchodca v ministerskom úrade je klamár a nedôveryhodný ako podrážka. Na margo podozrení z kontaktov s mafiou uviedol len to, že disponuje bezpečnostnou previerkou NBÚ na stupeň prísne tajné, ktorú by vraj nikdy nedostal, ak by mal kontakty na organizovaný zločin. „Nech sa páči, tu je, každému ju dám k dispozícií, na prísne tajné, ako sudca ani ako minister ju nemusím mať. Opätovne sa preukazuje, že pán Lipšic je klamár, klamár, klamár a klamár,“ vyhlásil Harabin. Kontakty ministra spravodlivosti zatiaľ veľmi nezaujímajú ani premiéra Roberta Fica. Lipšicove otázky ministrovi nepovažuje za reálny podnet. Opozičnému politikovi odkázal, že ak chce poznať odpovede, má možnosť ministra v parlamente interpelovať.
Otázky, ktoré položil Daniel Lipšic, sú vážne a minister spravodlivosti by preto mal prestať donekonečna opakovať detinskú odpoveď, že podpredseda KDH je klamár, a k veci odpovedať, či bol s trestne stíhaným drogovým dílerom v minulosti v kontakte a či v jeho prospech intervenoval. Dá sa to však čakať od politika, ktorého tvár síce „trčí“ už pomaly z každej zábavnej relácie, ale mediálnemu duelu so svojím najväčším oponentom sa vytrvalo vyhýba?
.jm, sita

Slota bez trestu
Kauza falšovania podpisu Jána Slotu Rafaelom Rafajom mala dohru na zasadaní mandátového a imunitného výboru. Rokovanie bolo neverejné. Po desiatich minútach vyšiel Ján Slota z miestnosti. Poslancom len zopakoval vyjadrenie spred mesiaca – podpis na prezenčných listinách je jeho. Fakt, že novinári z denníka SME nahrali na video Rafajovo falšovanie, poslanci nebrali do úvahy.                             
.aš

Prezidentské veto
Prezidentovo nie zabránilo opätovnému schváleniu dvoch noviel zákonov. Riešenie problému alkoholizmu detí zatiaľ zostane na rodičoch. Takisto neúspešný bol aj pokus opakovaného hlasovania v prípade novely stavebného zákona, ktorá by dovolila developerovi vybrať si, či bude stavať podľa starého, alebo aktuálneho územného plánu. Dôvodom toho neúspechu bol aj silný nátlak ZMOS-u.                                        


Rozkódované!
Šéf HZDS Vladimír Mečiar tvrdí, že rozkódoval CD s údajnými klientmi nebankových subjektov. Ešte pred ním ho rozšifrovala generálna prokuratúra. Zoznam zatiaľ zverejniť neplánuje. Podľa generálneho prokurátora Dobroslava Trnku sú informácie z CD na 99 percent pravdivé. V prípade zverejnenia osobných údajov klientov nebankoviek by Vladimírovi Mečiarovi hrozilo trestné stíhanie.           
.aš

Bierman a Počiatek
Iný meter použil premiér na riaditeľa bratislavského letiska Karola Biermanna a na ministra Jána Počiatka. Jeden dostal žltú kartu, druhý červenú. Obaja pritom spáchali rovnaký „delikt“ – boli na jachte J&T v Monaku. Biermann bol minulý týždeň odvolaný, Počiatek ostal. Svoju funkciu sa však rozhodol dať k dispozícii premiérovi. Návrh na jeho odvolanie už predložili aj poslanci za KDH a SDKÚ.
.eč

Košice a Viedeň
Majoritným vlastníkom košického letiska sa stalo Viedenské letisko Flughafen Wien. K rozhodujúcim akciám sa Viedenčania dostali kúpou akcií v spoločnosti KSC Holding, ktorá kontroluje 66 percent akcií spoločnosti Letisko Košice – Airport Košice. Kúpili ich od investičnej skupiny Penta Investments. Výška transakcie nebola zverejnená. Štát vlastní stále 34 percent Letiska Košice. Viedenské letisko malo veľký záujem aj na privatizácii bratislavského letiska.
.eč, SITA


Mikuláš Konopka
Po druhom potvrdenom dopingu sa športová kariéra úspešného slovenského guliara z Dukly Banská Bystrica zrejme nadobro skončí. Šéfovia klubu sa už vyjadrili, že ho z armádneho klubu prepustia, lebo im kazí imidž.

Peter Rašev
Boj so zákernou chorobou prehral a minulý týždeň bol v Košiciach slávnostný pohreb. V Štátnom divadle znel na jeho počesť dlhý potlesk. Zaujímavý herec, režisér i človek – istý čas aj politik – si ho určite zaslúžil. Česť jeho pamiatke!

Juraj Liška
Podpredseda SDKÚ sa rozhodol vystúpiť zo strany. Nepáči sa mu štýl riadenia a zmeny stanov. V parlamente chce Liška naďalej pôsobiť ako nezávislý poslanec, aj keď v kuloároch sa šepká, že ma namierené do novej strany, ktorú sa chystá založiť bývalý minister hospodárstva Robert Nemcsics.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite